Начало Блог Петрова: Институциите си прехвърлят отговорности, от което страдат деца

Петрова: Институциите си прехвърлят отговорности, от което страдат деца

Социалните работници не изпълняват задълженията си професионално. Деца стават жертва на прехвърляне на отговорност между институциите. Те не трябва да се превръщат и в заложници на родителски конфликти.

Това каза в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова” на предаването „Законът и Темида“ на БНР народният представител д-р Султанка Петрова. За нея  интересите и щастието на децата трябва да бъдат приоритет. 

Според Петрова социалните служби, отдел „Закрила на детето“ все намират начини да изкарат виновни хората, търсещи правата си. Това е тяхна грозна  практика, посочи тя.

За конкретния случай с децата от Разград. Петрова оповести, че в един от докладите пише, че отдел „Закрила на детето“ работи със семейството от 21 август 2012 г., когато те се намират на територията на Дирекцията за социално подпомагане (ДСП) в Шумен. От друг доклад обаче става ясно, че към ДСП – Разград децата са включени в регистър на деца, нуждаещи се от специална закрила, на 20 февруари 2015 г. Когато и да се е случило това, искам да обърна внимание защо толкова години „Социално подпомагане“ и отделите за закрила на детето си прехвърлят отговорностите за тези деца, запита тя.

След като са регистрирани в ДСП през 2012 и знаят, че има проблем, трябва ли 4 години да се прехвърлят отговорности от една служба на друга? Това е и причината да се стигне до този фрапиращ и нечовешки начин на извеждане на децата от дома им, възмути се народният представител.

Д-р Петрова е категорична, че социалните работници не са си вършили професионално работата. Не може във всички доклади да пише „съмняваме се“, „може би“ и т.н. В повечето документи е записано „предполагаме, че бащата има някакви зависимости към децата“, даде пример депутатът.

Не е ясно как социалните стигат до извода, че бащата не осигурява сигурна и безопасна среда, след като служителите не са имали достъп до дома и семейството. Да не говорим, че след като отнемат децата от бащата, те ги разделят, каза още Петрова.

В предаването „Законът и Темида“ на 9 декември ще се потърси гледната точка на директора на отдел „Закрила на детето” – Русе, за да се поискат отговори по конкретния случай на тримата братя.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари