Начало Турция разбулена Полицията на Ердоган срещу армията на Кемал Ататюрк

Полицията на Ердоган срещу армията на Кемал Ататюрк

Коментар на Владимир Митов, председател на ВМРО – София, историк, специалист по история на българските земи по време на османо-турското робство, член на Македонския научен институт.

На изборите в Република Турция на 24 юни 2018 г. партията на Ердоган и самият стар нов президент извоюваха победа над опозицията. Изборите в Турция наистина бяха извоювани, защото има много сигнали за злоупотреби.

Преди няколко дни опозицията организира митинг, на който с пълно гърло се крещеше: „Ние сме войници на Кемал Ататюрк“. За съжаление Ердоган доказа, че полицията, жандармерията и тайните служби са по-силни от военните. Изборите се характеризират с невиждано струпване на полиция пред изборните секции, манипулация на изборния вот, репресии, недопускане на хора от опозицията до урните за гласуване. Десетки са сигналите за физически сблъсъци между граждани, при които в град Ерзурум се стигна до смъртен случай на местен водач и противник на Ердоган.

За първи път беше забранено да се оповестяват данни за активността на избирателите и прогнози за изборния резултат. Защо първо бяха броени резултатите за президент, които в началото бяха много завишени – над 58%. Още по-странен е случаят, че турски граждани извън Турция гласуваха седмица по-рано в консулства и посолства, както беше в България. Както на референдума, така и на тези избори Ердоган печели с подкрепата на турските граждани извън пределите на Турция. Преди двадесет дни се заговори за престъпната групировка „Рокерите на Ердоган“, които действат предимно в Германия. Швейцарските служби за сигурност прихващат активна дейност на групировката в Швейцария. Има ли намеса на в изборите в Германия и Швейцария на „Рокерите на Ердоган“ е въпрос, който службите трябва да оповестят, но ако такава бъде доказана, не е ли редно изборите извън пределите на Турция да бъдат касирани.

На снощния многоброен митинг на управляващата Ердоганова партия се чуха изявления, които са силно притеснителни за посоката, към която поема съвременна Турция. Бяха изказани мнения, че Турция най-после ще бъде освободена от Америка, а също така, че ще стоплят отношенията си с арабските държави.

ВМРО – БНД отдавна предупреждава, че Турция изостави заветите на Кемал Ататюрк и все повече се ислямизира. Претенциите ѝ към страни от Западните Балкани – Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Македония, за залегнали в Стратегическата дълбочина. Шансът да спрем претенциите на Турция към тези държави е като се работи активно за присъединяването им към НАТО и ЕС.  

Повече по темата с диктаторския режим на Ердоган вижте в рубриката ни „Турция разбулена“ >>>

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари