Начало Българското семейство Проведе се кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност“

Проведе се кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност“

Предлагат облекчен режим за получаване на „синя карта“, която регламентира достъпа на висококвалифицирани специалисти до трудовия ни пазар

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха домакини на кръгла маса, която се състоя в Министерски съвет под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Валери Симеонов на тема: „Демографска политика и трудова мобилност“.

На форума присъстваха представители на президентството, законодателната и изпълнителната власт, институции, синдикати, работодателски организации, предприемачи и журналисти. На кръглата маса бяха дискутирани конкретни мерки и предложения за справяне с демографската криза и формиране на адекватна демографска политика.

Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист. България е имала и по-тежки периоди – преди и след Освобождението нашите сънародници основно са се обучавали в чужбина. Но това не е обезкървило нацията – завършилите в чужбина са се върнали. Всичко е въпрос на държавна политика, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Той уточни още, че са готови промени в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.нар. сини карти за пребиваване и работа у нас.

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова обясни, че е  важно използването не само на активни, но и на пасивни политики за преодоляване на демографската криза в нашата страна.

Най-важното нещо е ние да имаме ясна цел, добри намерения и всичко това, което ще подготвим в законодателно отношение, да бъде прозрачно и достъпно до хората, да мотивира младите да работят и създават семейства в България. Също така, българската диаспора да бъде привлечена да работи в страната и да възпитава децата си тук. Тези хора носят в сърцата си българския дух, българските ценности и традиции. Голяма част от тях при определен олекотен режим са готови да дойдат да живеят и работят в България, каза д-р Петрова.

Заместник-министърът уточни, че българското правителство прави всичко възможно да облекчи законодателната дейност. Сега вече гражданите от  българската диаспора могат да си извадят документи за 7 дни.  Направени са промени, които облекчават режима на сезонната заетост за чужденци. Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон.

Д-р Султанка Петрова е убедена, че е добре в  България да идват предимно млади хора с добра професионална подготовка, добре образовани и да се развиват в нашата страна.

В презентацията си доц. д-р Георги Бърдаров – заместник-декан на Геолого-географския факултет при СУ „Свети Климент Охридски“, говори за съвременните демографски процеси и тенденции на българите. Доц. Бърдаров беше категоричен, че задържането на младите хора в страната трябва да бъде задача № 1 за съхраняване на баланса на труда. Необходима е реална политика за териториален демографски баланс на трудовите ресурси, а също така и привличане на трудови ресурси от българската диаспора – Бесарабия, както и  да се акцентира върху проактивната работа с българските общности зад граница и да се обърне особено внимание на Националната имиграционна политика.

Юристът доц. д-р Красимир Димитров – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“, представи идеята за създаване на карта на лица от български произход в контекста на демографските политики и трудовата мобилност.

Любомир Иванов – съветник по демографията на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика, акцентира в презентацията си върху Демографските приоритети на управленската програма на правителството 2017-2021. Едно от заявените в правителствената програма намерения е, че държавата ще предприеме действия с цел преобръщане на тенденцията за намаляване на българското население. Посочени са и приоритетните средства за постигане на целта – повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция, балансирана имиграционна политика, съобразена с потребностите на българския бизнес.

Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, каза, че привличането на българите от българската диаспора ще помогне за възраждането на българската икономика, да се разреши индустрията и да се постигнат икономически ефекти.

Голяма част от българите от Македония и Бесарабия ще останат да работя по-дълго време в България, ще създадат приятели, връзки, семейства, допълни Харалампиев. Това естествено ще повлияе и на демографския срив. Тези хора ще спазват законите и ще се интегрират в българското общество. Председателят на ДАБЧ уточни, че към момента има интерес от Украйна и Молдова и по-малко от Македония.

В хода на дискусията за демографската криза и трудовата мобилност председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи данни, според които 27 000 младежи годишно напускат страната ни. 17 % от абитуриентите през 2015 г. са отишли да учат в чужбина и едва 2 или 3 % са се върнали у нас.

Като контрапункт на тези цифри обаче, аз ще дам един пример: работата на млади хора по проект на Института за икономическа политика. Те реализираха проект за насърчаване на младежкото предприемачество, проучиха средата в София, Пловдив и Варна и сами предложиха конкретни решения. Такива решения, които да накарат техните връстници – други млади хора, да поискат да останат да с е реализират у нас, посочи Славчо Атанасов.

Заместник-председателят на ВМРО и депутат от Обединени патриоти Искрен Веселинов комиентира, че това е изключително важен и делови форум. За най-голямата заплаха пред нацията – демографската катастрофа, трябва да бъдат формулирани решения: възможности за сънародниците ни да се заселват тук, образование и труд срещу социалните помощи, политики за повишаване на раждаемостта, изброи той.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите Тази материя не е уредена до момента в българското законодателство, а касае...

101 години от Ньойския диктат (ОБЗОР)

На 27 ноември се навършиха 101 години от Ньойския диктат. Структурите на ВМРО в страната отбелязаха тази черна дата в календара (от...

Стефан Балабанов: Категорично няма да бъдат необходими КПП-та

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза пред БТВ заместник-министърът на...

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица. В края на този мандат успяхме да изпълним някои от най-важните...

Коментари