Начало По места След питане на съветничка от ВМРО Столична община се ангажира да съдейства...

След питане на съветничка от ВМРО Столична община се ангажира да съдейства за водопровод на църквата „Св. Петка Самарджийска“

На днешната сесия на Столичния общински съвет в дневния ред влезе питане от общинския съветник от „Патриоти за София“ Виолета Тодорова по повод липсата на водоснабдяване в столичния храм „Св. Петка Самарджийска“*. Тодорова алармира, че повече от две години водоснабдяването е прекъснато, за което тя е уведомена от свещеник Георги Спасов.

В отговора на кмета на София Йорданка Фандъкова (вижте тук >>> ) се обяснява подробно за естеството на проблема със спряната питейна вода за храма. Столична община изразява готовност да съдейства на Църковното настоятелство с каквото е необходимо на „Св. Петка Самарджийска“ за изграждането на водопровод.

*Църквата „Света Петка Самарджийска“ се намира в центъра на София, в подлеза на метростанция „Сердика“. Църквата представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници. Стените на църквата са дебели 1 м, изградени от тухли и камъни. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови. Църквата е реставрирана и експонирана през 70-те години на 20-и век по проект на арх. Н. Мушанов и арх. Зл. Кирова. Стенописите са реставрирани от художник – реставратора Л. Делчев.

Върху криптата, която е много стара римска гробница (крипта) от IV в., което означава, че е имало предишна обредна сграда, в ХІ век е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV в. над него е слой от ХV и ХVІ в., зографисван от св. Пимен Зографски. Църквата е наречена на света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите (майстори на седла и самари), чиито квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

Текст на питането на Виолета Тодорова >>>

До

Йорданка Фандъкова

на Столична община

Чрез

Елен Герджиков

председател на СОС

ПИТАНЕ 

от ВИОЛЕТА ТОДОРОВА – общински съветник

относно: прекъснато водоснабдяване на столичния храм „Св. Петка Самарджийска“    

Уважаеми г-н председател,

Уважаема г-жо кмет,

Вече повече от две години църквата ,,Св. Петка Самарджийска“ в подлеза на метростанция „Сердика“ е с прекъснато водоснабдяване.

По сведения на отец Георги Спасов това се случва около две седмици след Великден на 2016 г. Тогава според него приключват довършителните дейности по археологическия обект и окончателното оформяне на околното градско пространство. Водоснабдяването на сградата спира изведнъж, без да са били уведомени свещеника, настоятелството или Светата Софийска митрополия от „Софийска вода“. Оттогава досега се разчита на доброто желание на близките магазини и на „Метрополитен“. Водата се доставя на ръка с кофи или с маркуч, пресичащ целия терен, по който преминават гражданите.

След като през м. май 2017 г. Ви запознах със ситуацията, веднага се разпореди проверка за идентифициране и разрешаване на проблема. Дирекциите на заместник-кмета г-жа Савина извършиха проучване.

В рамките на 2-3 дни заедно с нейния екип и придружени от експерти на „Софийска вода“ АД и „Метрополитен“ обходихме и проверихме всички възможни шахти, канали и водосборни съоръжения, водещи към храма, а също и тези, които захранват търговските обекти в района и метростанцията.

Експертите извършиха огледа, без да могат да стигнат до безспорно становище каква е причината за прекъснатото водоснабдяване. Оказва се, че в СО няма чертежи, планове или скица за съществуващ, изменен или ремонтиран обект – водопровод за това пространство, от които да става ясно действителното му състояние преди и след ремонт. Такава документация трябва да е на разположение на СО, за което носят отговорност съответните институции – „Софийска вода“ АД, Метрополитен и Министерство на културата и, разбира се, изпълнителят на СМР. Дискутира се и възможността да бъде изграден нов водопровод към църквата. Но юридически това не е възможно, по-скоро би било трудно и отложено във времето, защото са усвоени пари по еврофондове. Промяна и нарушаване на целостта на покритието, прокопаване и допълнителни дейности в рамките на определен период са наказуеми. 

Случаят се проверя за втори път. Проведено е подобно обследване на същия обект и със същите резултати — липса на еднозначен отговор и работещо решение.

На база събраните сведения Столична община със свое писмо от 25.08.2017 г. се обръща към министър Боил Банов за съдействие за възстановяване на водоснабдяването на храма.

От своя страна той с писмо от 23.10.2017 г. уведомява кмета на СО, че в свое писмо до Министерство на културата, „Изпълнителят — ДЗЗД „Антична Сердика“ изразява мнението си, че по време на строителството на горепосочения обект от началото на месец май 2015 година до приемането му от Държавна приемателна комисия на 07.03.2016 година не е бил уведомяван за проблем с водоснабдяването на храма.“ Този отговор само показва, че изпълнителят твърди, че не разполага с данни по този казус и нищо повече. Тук следва да се отбележи, че проблемът възниква след датата на съставяне на протокола от приемателната комисия, което е подчертано от отец Георги Спасов, свещеник в църквата. 

Изпълнителят твърди още:

„ДЗЗД „Антична Сердика“ не разполага с информация за трасето на водопровода към храма и не го засягал при извършените строителни дейности по изграждането на обект ,,Античен културно-комуникационен комплекс ,,Сердика“.

По сведения на отец Георги Спасов, описани във Вашето писмо, прекъсването на водоснабдяването на храма датира от месец април 2017 г. — един месец след приключване на строителните дейности.

Във връзка с гореизложеното, Министерство на културата не може да окаже съдействие за установяване на причините, довели до възникналия проблем.“

Тук обръщам внимание, че е посочена грешна година 2017, а правилната е 2016 г.

Позволявам си да изкажа следното предположение: по документи обектът е приет на посочената дата, за да се спазят срокове, но довършителните дейности са продължили и след нея. И точно това е посоченото време на прекъсването на водоснабдяването— две седмици след Великден – месец април 2016 г.

Възможно е водопроводът да е прекъснат и затрупан със строителни материали някъде по трасето, или има отклонение, което е спряно. Защото в единия край на Античния комплекс е храмът, а в другия му край е джамията, която е добре обезпечена с вода. Длъжни сме да опазваме и съхраняваме културните и християнски паметници и ценности и да не допускаме в съвремието да се утвърждава практиката, че направата на едно води до повреда на друго. Обръщам внимание на още два съществени факта:

1. Липсата на вода може да повлияе конструктивно на сградата, паметник на културата, защото се възпрепятства нормалната поддръжка и почистване на сградата, а и е рисково с оглед на противопожарната безопасност;

2. По църковен канон до олтара задължително трябва да има вода за извършване на ритуалите.

 Въз основа на посочените факти и констатации от експерти и институции, отправям следните въпроси:

– Изисквана ли е информация от СО от Изпълнителя преди започване на работа по обекта?

– Предоставена ли е информация на СО от Изпълнителя за промяна във ВиК мрежата и за състоянието ѝ преди започване на СМР (т.нар. изходни данни), както и информация след приключване на обекта? СО ли трябва да поиска тези данни или Изпълнителят е длъжен по правило да ги предостави в рамките на съгласувателните процедури?

–  Има ли последваща кореспонденция между СО и МК, която да води до разрешаване на проблема, тъй като засега са разменени само две писма и те изпълняват ролята „за сведение“?

– Какви са техническите възможности Столична община и „Софийска вода“ АД да възстановят водоснабдяването на църквата „Света Петка Самарджийска“?

 

14.06.2018 г.                                                                           С уважение:

гр. София                                                                               /В. Тодорова/

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Коментари