Начало По места Стартира деветото издание на Програмата за патриотично възпитание в Област Враца

Стартира деветото издание на Програмата за патриотично възпитание в Област Враца

В Регионалният исторически музей – Враца беше открита изложба по повод 120 години от рождението на бележития художник Пенчо Георгиев.  За живота и творчеството на художника говори Христо Божков – завеждащ отдел Художествена галерия „Иван Фунев“.

Пенчо Георгиев е роден във Враца на 1 февруари 1900 г. През 1925 г. завършва Художествената академия.

След дипломирането си започва работа като сценограф.

През есента на 1929 г. заминава за Париж. Във френската столица специализира при известния френски декоратор Пол Лоран. Остава във Франция до 1932 г. След завръщането си в България Пенчо Георгиев се изявява в различни дялове на изкуството. Илюстрира книги и учебници. Участва във вътрешното оформление на жилища. Извършва обществена дейност. Автор е на театралната декорация на повече от 30 спектакли. Работи за Народния театър и Народната опера.

Творчеството на Пенчо Георгиев е в три области на изобразителното изкуство – живопис, илюстрация и театрална декорация.

Участва в изложби в страната и чужбина. Излага собствени творби на Есенния салон в Париж през 1929 г. Демонстрира сценографията си на триеналето в Милано през 1936 г. Участва с графика на изложби във Варшава, Прага, Кошице, Любляна и Загреб.

Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и градските галерии в Сливен и Враца.

На събитието присъстваха общинските съветници Красимир Ангелов – председател на комисията по култура, и Момчил Янков, Георги Могилски от отдел „Култура“ в Община Враца, Георги Ганецовски – директор на РИМ, представители на СБХ – Враца.

По време на самата изложба ученици от СУ „Никола Войводов“ рисуваха сюжети от творчеството на Пенчо Георгиев. С тази инициатива беше даден стартът на  Програмата за патриотично възпитание за 2020 година. Тя се провежда за девета поредна година и е под патронажа на народния представител Красимир Богданов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Коментари