Начало Блог Искрен Веселинов: ВМРО се бори България да се самоуважава и да я...

Искрен Веселинов: ВМРО се бори България да се самоуважава и да я уважават

Преименуването на 24-ти май е част от мотива ни България да се самоуважава

Нашият основен мотив е България да се самоуважава. Да изтъква своите приноси към световната цивилизация, а не с онзи комплекс от времето на социализма непрекъснато да слушаме „големия брат“ и да се равняваме по него, споделя Веселинов.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО, съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“ в 44-ото НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Ще се коалира ли с ВМРО с ГЕРБ на предстоящите избори и ще се раздели ли с НФСБ?

Привет, г-н Веселинов, веднага към въпросите, заради които съм Ви поканила в ефира. Може ли да кажете къде е истината – ВМРО ще се коалира с ГЕРБ или няма да се коалира? ВМРО се разделя с НФСБ или не се разделя, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че няма категоричен отговор на тези въпроси. Той продължи:

Твърде малко вероятно, да не кажа невероятно ми звучи да правим коалиция с ГЕРБ. Тъй като ние винаги сме търсили партньори, които са идейно близки на нас и с които имаме общи цели. С ГЕРБ успяхме да намерим общи цели в това управление, но като цяло доста се различаваме като партии. Така че изключително малка вероятност има да бъдем с ГЕРБ като партньори. Даже бих казал никаква, но все пак

органите на ВМРО са тези, които решават.

А за съжаление пандемията ни попречи да проведем националната конференция, която планирахме за началото на декември. Така че може би в началото на януари ще се наложи, макар и при епидемична обстановка, да се съберем в някакъв формат. Да се отчете свършеното през мандата и да се набележат основните насоки за развитие към следващите избори.

Но, г-н Веселинов, сигурно сте забелязал, че пандемията не попречи на ДПС да си проведат виртуално националната конференция, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че има доста сериозна разлика, защото конференцията на ДПС е била изисквана от закона. Без нея те не биха могли да се явят на следващите избори, защото ръководството им би било нелегитимно. При ВМРО не става дума за изборна конференция, а за сбирка на актива на организацията. И то, за да се чуе оценката на активистите на партията за участието в управленския мандат. Както и оценка на действащата коалиция.

Как оценява участието на ВМРО в изпълнителната власт?

Какви са изводите от случващото се в българската политика, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че ВМРО винаги са оценявали участието си в политиката с полезността, която са имали за своята кауза. Той продължи:

Не знам дали има друга формация, която толкова последователно да е набелязала своите приоритети още при създаването си и да ги преследва до ден днешен. В това отношение аз мога да кажа, че ние се намираме в края на един успешен мандат за ВМРО.

Преименуването на 24-ти май на Ден на българската просвета и култура.

Хайде да изредим поне 5 успеха на ВМРО. Например, успех ли е, че преименувахме 24-ти май в ден на българската, а не на славянската писменост и култура?, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че това безспорно е успех, който изглежда малък, но е част от един друг голям процес. Нашият основен мотив е България да се самоуважава. Не само България да се самоуважава, но и да изтъква своите приноси към световната цивилизация.

Не с онзи комплекс от времето на социализма непрекъснато да слушаме „големия брат“ и да се равняваме по него.

В случая ние възстановихме една историческа истина. А именно че азбуката, на която пишем ние и още 1/6 от земната суша, е създадена тук в България. Създадена е за нуждите на българската държава и ако не беше българската държава да създаде тази култура, която след това беше пренесена в Русия, Сърбия и т.н,

то тези държави нямаше да имат тази собствена култура, която имат в момента!

Така че ако говорим за преименуването на 24-ти май като Ден на българската азбука, култура и съответно славянската книжовност, то този успех е част от нашето желание да имаме независима външна политика и да скъсаме с комплексите от миналото. Същото е и решението за отношенията със Северна Македония и блокирането на преговорите за членство в ЕС.

Отношенията със Северна Македония.

Ще удържи ли ВМРО и Вашият лидер Красимир Каракачанов тази позиция, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че със самото си участие в управлението ВМРО е гарант, че промяна на позицията няма да има. Той продължи: Няма причина ние да се подчиняваме на една международна конюнктура, а не да отстояваме националния интерес.

Дори това да Ви коства коалицията с ГЕРБ ли, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

Има много преходни неща, както сама казахте, коалициите също са нещо преходно, но националните интереси, поне по наше виждане, са вечни и те трябва да бъдат следвани и отстоявани.

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?

Доколко можете да отговорите кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява държавата, предстоят избори, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

Вашето разсъждение е изключително адекватно и в това отношение мисля, че единственото решение на политиците, тъй като тук говорим основно за лични възприятия, е съответно водените от тях партии да бъдат верни на себе си и на нещата, които са изповядвали като идеология. В това отношение на нас от ВМРО ни е лесно.

Ние не се стремим към властта като някаква самоцел, като нещо, което само по себе си е нещо добро.

Да, с един от предишните си гости казахте, че властта дава възможност да се правят много неща, но пък има цени, които не трябва да се плащат. В това отношение смятам, че националният интерес трябва да бъде водещ, ако се върнем към темата за Северна Македония.

Тоест Вие се обръщате даже към българите с едно напомняне, че човек може би не трябва да се стреми към всичко и на всяка цена, може би трябва да има светли принципи и ниво на самоуважение и достойнство, лимит на самоунижението, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че ако всички се водят от тази максима, държавата ни със сигурност ще върви към по-добро.

Положителните резултати от участието на ВМРО в изпълнителната власт до момента.

Нека така да бъде, можете ли да ми кажете обаче какво трябва да направи коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“, за да не се стигне до тази мрачна прогноза, която се чертае в момента. Именно че ГЕРБ ще спечели, но Вашите гласове няма да му бъдат достатъчни, за да създаде Бойко Борисов следващия кабинет? Какво трябва да направите Вие по отношение на стабилизиране на доверието и авторитета си, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че ВМРО прави не малко.

Вижте, в рамките на тези няколко месеца от вододела, когато една маса от няколко хиляди човека крещяха „оставка“. Едва ли не трябваше да се чувстваме виновни, че носим отговорността на управлението, когато трябва да бъде носена, за да оцелее държавата и да преведем по по-малко болезнен път през следващата COVID криза сънародниците си,

до днешния ден се случиха толкова много позитивни и дори революционни неща, че това не може да остане незабелязано.

Нека да започнем с това, че прекратихме фигурата на вечния длъжник и това унизително положение, в което близо половин милион българи съществуват, да нямат сигурност в утрешния ден, защото са преследвани от колектори, банки и кого ли не. Променихме правилата, по които колекторите работят и по този начин гарантирахме някакво спокойствие на длъжниците им.

Искрен Веселинов обясни, че са променили системата на данъчно облагане за родителите на деца до 18 години. На практика са върнали семейното подоходно облагане.

Постигнахме тази линия от 300 лева, за която сме атакувани от същите тези, които преди това ни обвиняваха, че не сме го изпълнили.

Но наша основна цел е и преизчисляването на пенсиите,

но първата и основна задача е да се справим с пенсионерската бедност. Както и хората да могат да си купят храна и лекарства, най-важните неща.

Кое е най-важното, което до март трябва да свърши ВМРО?

Накрая ми кажете кое е най-важното, което до месец март трябва да направите ВМРО непременно, попита водещата Илиана Беновска.

Искрен Веселинов отговори:

Непременно трябва да гарантираме оцеляването на хората в тази криза и да защитим народа си от това бедствие, което е COVID епидемията. Така завърши разговора си с Илиана Беновска в обзорното политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 13-ти декември 2020 година.

Последни Новини

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir