Начало Българското семейство 15 май – международен ден на семейството

15 май – международен ден на семейството

Автор: д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО

15 май е международен ден на семейството, обявен от Генералната асамблея на ООН през 1993 година.

Острата политическа и финансова криза през последните години оказа сериозно влияние върху българското семейство и възможността на родителите да се грижат всеотдайно за своите деца. Засилените процеси на обедняване, висока безработица, която тресе страната ни, липсата на адекватно здравеопазване и слабата образователна система са все фактори, влияещи негативно върху устоите на българското семейство.

Лошата законодателна система в България, свързана с децата и семейството, размива до безкрайност задълженията и отговорностите в обществото.

През последния месец неистово искат да ни пробутат нов проектозакон за детето. Това накара хиляди будни българи да излязат на улицата и да кажат „Не !”.

Този  проектозакон не зачита правото на родителите да вземат правилно решение за отглеждането, възпитанието, образованието и здравето на децата си. Те ще бъдат оценявани от социалните служби, под чиито грижи през периода 2006-2010 година са починали 531 деца.

Законодателството трябва да бъде ориентирано към семейството, да подкрепя родителите и децата, като се обърне сериозно внимание на младежката безработица и справедливото заплащане на труда.

Семейната среда е най-добрата за развитието и възпитанието на децата, затова трябва да се стремим да укрепим и законодателно да защитим българското семейство.

Семейната политика в България се разглежда през призмата на демографската криза, социалната защита и интеграцията. У нас се отделят едва 1,2 % от БВП в подкрепа на българското семейство.  Ние сме на последно място в Европа по отделяния ресурс в подкрепа на семействата на глава от населението – 30 евро на човек при средна стойност за Европа – 470 евро. Българското семейство получава най-ниските семейни помощи за отглеждане на деца в Европа, при това с ограничения в дохода на член от семейството.

Тези и много други проблеми, свързани с българското семейство, доведоха до спад в раждаемостта. Демографската криза непрекъснато се задълбочава. Нужна е спешна намеса на държавата в подкрепа на българското семейство. Това е единственото място, където детето получава подкрепа, любов, нежност, майчина прегръдка и целувка!

Необходимо е разработване на семейна политика с ясни дейности, цели, услуги, като се обърне особено внимание на детското благосъстояние – здравеопазване, образование, закрила на детето и други.

Политиката трябва да бъде насочена към адекватни услуги на семействата в кризисна ситуация , както и финансова подкрепа от страна на държавата.

Децата са нашето бъдеще! Трябва да загърбим пари, влияние и интереси в името на един по-добър свят за нашите деца! Бъдещето на България е в техните ръце!

15 май 2012

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Д-р Султанка Петрова: Предложеният от правителството „Закон за детето” трябва да бъде променен

Д-р Петрова: Проектът за нов закон за детето ни отнема правото да бъдем родители на собствените си деца

Костадин Костадинов: Защо ни е Закон за детето, ако няма кой да спаси българското семейство?

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари