Начало Видео „Беновска пита“ - Красимир Каракачанов отговаря - 21.01.2018

„Беновска пита“ – Красимир Каракачанов отговаря – 21.01.2018

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Турция и Сирия

„Какво ще кажете за това, което се случва между Турция и Сирия 30 километрова зона на безопасност? Как изглежда това от българска гледна точка?”, попита Беновска.

„Става въпрос за опит на Турция да разгроми въоръжените отряди на кюрдите, които са на територията на Турция, Сирия и Ирак. Това е една операция, която има за цел за унищожи амбициите на кюрдите за своя независимост и създаване на кюрдска държава”, отговори Каракачанов.

„Създава ли напрежение това за България?”, попита Беновска.

„Всеки един пик, който е в радиуса на тези 1200 км създава потенциални опасност, създава предпоставки за нови групи бежанци. Друг е въпросът за глобалната сигурност. Своя политика към кюрдите имат и Иран, Русия, САЩ и Западна Европа”, посочи вицепремиерът.

Българската авиация

„Какво се случва със Спартана, който аварира? Какво се случва с нашата авиация?”, попита водещата.

„Със Спартана се случва това, което може да се случи на всеки, който тренира бойна техника, може да се случи авария. В конкретния случай става въпрос за обучение на втория пилот, който може да изпълнява задълженията на основен пилот. Тренира се аварийно кацане. Кацането е успешно. В самото упражнение има няколко завоя, който трябва да се направят, пилотирайки аварирал самолет, наляво, надясно и обратен на 180 градуса. При тези обратен завой на 180 градуса крилото е закачило пистата. В едно такова положение, при което се е приземил самолетът, той се движи с много ниска скорост, пораженията не са големи. Утре ще продължават разследването на Военна прокуратура и Военна полиция”, отговори военният вицепремиер. Каракачанов продължи: „Разполагаме с много самолети, повечето от които са на земята, приземени. Последните 10-12 години се води спор дали да купуваме нови самолети или да поддържаме старата бойна техника. Отговорът е и двете едновременно. Дори да купим нови 8 изтребителя, това не решава проблемите на бойната авиация. Това ще бъде полезна първа крачка, но не е достатъчно. Имаме МиГ-29, Спартани, самолети Су-25, имаме Кугари. Когато се купува техника, трябва да се мисли как тя да бъде обезпечена поддръжката й да се случва в България, в нашите военни заводи, а не заради липсваха на пари да ги приземяваме и държим в хангарите”.

Какви самолети ще купуваме?

„Ще има ли някакво решение какви самолети ще се купуват?”, попита Беновска

„Решението е взето. Въпросът е да бъдат отделени необходимите средства. Решението е да се ремонтират самолетите МиГ-29, Су-25. В същото време стартираме отново процедурата по закупуване на нов изтребител. Законът в България е такъв, че всеки може да жали по всяко едно време и това спира изпълнението. Нашето законодателство е крайно либерално в това отношение. Това ще ни забави с няколко месеца, но няма да ни спре”, посочи Каракачанов.

„Ще купуваме ли самолети и какви?”, попита още Беновска.

„Това зависи от какви оферти ще получим. Народното събрание трябва да вземе решение, сумата за закупуване на самолетите да бъде утвърдена 1 млрд. и 500 млн. лева. После се изпраща писмо за намерение, получаване на оферти, одобряване и разговори с фирми. Това няма да е възможно да стане в рамките на европредседателството”, заяви вицепремиерът.

Доброволната военна служба

„Искате да се възстанови доброволната военна служба и давате предложение и жени да могат да се обучават, но Ви обвиняват в популизъм, че нямаме нужда от щикове, а пък офицери от запаса ме помолиха да Ви питам защо държите на щат в пенсионна възраст военни, които заемат местата на младите? “, попита Беновска.

„Не е така. Доброволната военна служба е алтернатива на нежеланието на българските политици да върнем наборната военна служба. Имаме 5500 души недокомплект в армията. Доброволната военна служба в рамките на шест месеца дава възможност да се запълни недокомплектът и да могат младежите компетентно и грамотно да изпълняват своите задължения. По отношение на жените, българската армия е най-феминизираната армия в НАТО. 14% от военнослужещите в България са от женски пол. Ако има жени, които желаят да получат военна грамотност, защо да не я получат. Службата е доброволна и е въпрос на желание. Всеки един военнослужещ, който навърши годините за пенсия, се пенсионира. Преди три години, когато социален министър беше Ивайло Калфин, беше приета законова промяна, според която военните, навършили определена възраст, но не пределна за пенсиониране, да могат да се пенсионират и да получават пенсия и заплата. В момента  има 1000 военнослужещи, които са се възползвали от правото си да получават и пенсия, но не са навършили пределната си възраст за пенсиониране. Това е законно”, отговори Каракачанов.

Истанбулската конвенция

„Вие казахте, че Ботев би извадил сабята или гръмнал с револвера, ако му бяха предложили Истанбулската конвенция. Продължавате ли да настоявате да не се ратифицира Истанбулската конвенция? Каква е позицията на Валери Симеонов? Волен Сидеров пък изрази желание да гласува знаково на вота на недоверие, който БСП внася, защото ГЕРБ искат да дадат на неговия областен управител Илиян Тодоров стената на язовир „Нови Искър”? Каква е оценката Ви на позицията на Вашите партньори?”, попита Беновска.

„Аз никога не съм си променял мнението по отношението на тази конвенция. Още през декември аз бях причината тази конвенция да не бъде приета от Министерски съвет. Тази конвенция е абсолютно безсмислена. Ние искаме да бъде много ясно формулиране понятието пол”, отговори Каракачанов.

„Защо премиерът Борисов подкрепя конвенцията?”, попита Беновска.

„Защото определени европейски фактори настъпват за тази конвенция”, отвърна Каракачанов.

„Валери Симеонов не даде ли отбой?”, отново попита Беновска.

„Не е вярно. Коалицията „Обединени патриоти” с трите партии НФСБ, Атака и ВМРО е категорично против тази конвенция”, отговори лидерът на ВМРО.

Вот на недоверие

„Ще се присъедините ли към позицията на Волен Сидеров или ще гласувате против вота без излишни сложности?”, попита Беновска.

„Цялата група на патриотите ще гласува против вота на недоверие. Утре ще се дискутират отношенията в коалицията”, отвърна Каракачанов.

„Трябва ли да се дават по-особени знаци към ГЕРБ?”, попита Беновска.

„От време на време в коалиционната практика това съществува. Даваш знак, че има неща, който трябва да решават по-бързо, категорично и динамично”, отговори Каракачанов.

Сигналът на БСП за фирма МОБА

„БСП внесе сигнал за МОБА, че е продавала оръжие без лиценз и на по-ниски от пазарните цени”, попита Беновска.

„МОБА беше най-губещата фирма в МО. За осем месеца близо 30-40% от задълженията ѝ са стопени. Става въпрос за пистолети „Макаров” и муниции за тях, които са продадени, защото не ни трябват. 90% от охраната, която извършва фирмата се прави без оръжие. По-добре да го продадеш и да покриващ загуби, отколкото да го държиш и после да го бракуваш. Не знам дали да си правя труда до парламента да слушам глупости за вота на недоверие, ако това са аргументите, каза Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 21 януари 2018 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари