Начало Българите по света Георгиевски: Отрезвяването в Скопие ще дойде от албанците

Георгиевски: Отрезвяването в Скопие ще дойде от албанците

Македония трябва да постигне компромис с Гърция за името и да влезе в Европейския съюз и НАТО. В имена като Северна Македония или Горна Македония няма нищо драматично. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски по време на лекцията си пред препълнената аула на Софийския университет.

Георгиевски бе категоричен, че ако Скопие не влезе скоро в ЕС или НАТО, Охридският договор, който регламентира съжителството на етническите общности в младата република, ще престане да действа до 5 години и албанските партии в Македония ще поискат нова формула.

Македония вече няма време за чакане, определи македонският политик. Иначе продължаваме да стоим заедно със страни като Босна и Херцеговина и Косово – страни, които не са стабилни.

Георгиевски засегна и темата за периодичните скопски провокации към България и окачестви политиката на София като правилна. България, също като Гърция, можеше още преди 20 години да предяви претенции към Македония и абсолютно оценявам, че нито за секунда не тръгна по този път, заяви Георгиевски.

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг. Бившият премиер обаче смята, че това са исторически най-близките народи.

В същото време позицията на Гърция спрямо Скопие е ирационална. Македонският политически връх обаче реагира също нерационално, коментира Георгиевски.

Саркастичен беше неговият коментар за политиката на т.нар. антиквизация на Македония. Ставаме историческа карикатура с измислянето на някакви антични корени на днешния народ около Вардар, категоричен бе бившият премиер.

Той коментира парадокса, че идеята за някакви наследници на Александър Македонски и Филип е на практика идея на идеолога на гръцката завоевателна политика в Македония, печално известният Каравангелис.

Любчо Георгиевски определи демографската ситуация в републиката като много тежка – с масова емиграция. Имаме нови герои като Александър, Филип и Аристотел, но напускаме страната, посочи македонският политик.

Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците, обобщи той.

Бившият македонски премиер беше у нас по покана на студентския дискусионен клуб 280, който срещна пълна подкрепа от ръководството на Софийския университет. Ректорът на СУ Иван Илчев представи госта и бе водещ на проведената днес лекция.

10 май 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари