Начало Българското семейство Как децата с увреждания ще започнат новата учебна година?

Как децата с увреждания ще започнат новата учебна година?

На 15 септември ще бие първият учебен звънец. Но дали всички деца ще могат да го чуят, а други да стигнат до класни стаи и аудитории?

Основна предпоставка за равностойно участие в обществения живот е получаването на образование. За децата с увреждания това означава осигуряване на достъп до училищната сграда, наличие на адаптирани до техните нужди програми за обучение и обучен персонал.

Приспособена ли е училищната среда и как ще тръгнат децата с увреждания на училище?

 

За жалост, единични са случаите на училища и ВУЗ-ове  в България, които са осигурили условия и достъп на децата с увреждания. Правителстввото трябва да провежда държавна политика и да изработва критерии, методи и стандарти за осъществяване на социалната интеграция на децата с увреждания. Защото днес реалната картина е просто плачевна. По-голямата част от учебните заведения в България нямат изградена общодостъпна училищна среда. Липсват светлинни, звукови и сигнални уредби, указателни и технически пособия и съоръжения за децата с увреден слух и зрение.
През миналата година деца с увреждания с помощта на Българския хелзински  комитет осъдиха Министерството на образованието, младежта и науката за липса на достъпна среда. За жалост днес нищо не се е променило. Подобни проблеми би трябвало да мотивират държавните институции да се погрижат за решаването на проблемите на тези деца. Това обаче, необяснимо защо, не се случва – а властта  отказва да съдейства на организации, които се борят с абсурда и бюрокрацията на институциите.

Тези деца са част от нашето общество и ние трябва да се грижим за тях. Не бива да допускаме днес те да станат заложници на своя дом, на нефункциониращата ни социална система и на безхаберието на институциите, които уж се занимават с проблема.

Пътят към осигуряването на достъпна училищна среда е много труден, но не и невъзможен! И трябва да се извърви – защото днес ние правим първата крачка към осъществяването на една детска мечта – да стана ученик! Има ли по-ценно от това? Ако сме по-съпричастни към проблемите на децата с увреждания, можем да постигнем чудеса. Дължим го на децата. Дължим го на себе си.

14 септември 2010

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари