Начало Българското семейство Кой развали българския език?

Кой развали българския език?

Източник: „Дойче веле“

Езиковедите твърдят, че е напълно нормално всяка власт да идва с идиомите си, да обогатява знаковата система на публичното общуване, да добавя нови смислови пластове в политическата реч и така да участва в живота на съвременния език.

Крилатите фрази на днешния управленски елит се колекционират от любителите на афоризми. Заедно със “снежинките във въздуха” и “голото дупе върху таралежа”, в тази колекция се подреждат прякори на бандити и наименования на показни акции, които се тиражират в медиите и обогатяват акустиката на едно ново говорене – хъшлашко, разпасано, просташко.

Броукън бългериън

Така – ден след ден, година след година, някак неусетно – от мегдана до парламента започна да звучи един език по гащи, без пълен член и без запетайки. Един нискокултурен слог на хора без образование.

Проблемът обаче не е нито в пълния член, нито в запетайките, около които тази седмица народните представители водиха безсмислен спор. “Опростачването на езика не се спира със закон”, каза Андрей Пантев. Опростачването на нацията – също, добавям аз.

Родна реч, омайна, сладка – къде си?

Езикът е не само един от задължителните белези, по които се отчитат стандартите за грамотност. Езикът е и средище, трансмисия на културните пластове на един народ, негова памет и богатство. Част от визитната картичка на нейния просветен елит. Когато този “елит” налага разпасания начин на говорене в публичната сфера, целият дебат дали да има закон за българския език става безсмислен.

Ако една медицинска сестра може да стане посланик, ако един ветеринарен лекар може да стане министър, ако един физкултурник може да бъде издигнат за вицепремиер, а един бодигард – за министър-председател, то именно техният слог ще бъде въздигнат в модел, в модерен жаргон, на който множеството подражава.

Мърляво = тренди

Според данните на преброяването от 2011 година образователната структура на населението се е подобрила, което обаче не означава, че интелектуалната лаборатория на българите се е разширила. Днес да говориш мърляво е “тренди”, да пишеш с грешки – “френдли”.

Миналата година Народното събрание осигури курсове по английски език за депутатите. Може би тази година е дошъл моментът за курсове по български.

5 май 2012

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари