Начало Видео Султанка Петрова - „Патарински LIVE“ - 28.05.2020

Султанка Петрова – „Патарински LIVE“ – 28.05.2020

Д-р Султанка Петрова: С гъвкави политики МТСП успя да помогне на хора от уязвимите групи

За коронакризата и социално-икономическите последствия и мерки коментар прави заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в студиото на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

МТСП е мегаминистерство, защото освен социалните политики включва и труда, което е голям сектор, и отговорността, която ние носим към българите, е огромна, заяви тя, като подчерта, че в министерството атмосферата на работа и екипът са много добри.

Пандемията успя всъщност да затвори света и доведе до безпрецедентна криза в икономиката. От изключителна важност при положение на криза е как правителството се справя. Мисля, че в тази ситуация българското общество реагира адекватно и одобрява политиките на кабинета, свързани с предприетите мерки заради кризата, заяви д-р Петрова.

Заместник-министърът изрази недоумение как някои хора неглижират кризата, породена от коронавируса. Имам приятели, които в момента са в болница. Това вирусно заболяване е изключително тежко и не протича по клинично описваните досега случаи, каза тя.

Предизвикателството е в две посоки – от една страна, че няма установено лечение на COVID-19, а от друга – че няма ваксина. Реакцията от страна НОЩ беше своевременна и трябва да им благодарим за усилията им в посока на социална изолация за гражданите без да се нарушават правата им, каза Султанка Петрова.

МТСП със своите гъвкави политики подпомогна този процес. Ние осигурихме топъл обяд на възрастните хора – една от най-рисковите от зараза групи. Подсигурихме социално-здравна грижа в Домовете, подпомагане на хората от уязвимите групи. Тези действия са и едно от нещата, които намалиха риска и предпазиха от висока смъртност, обясни тя.

Петрова даде оценка на работата на началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според нея той се е справи перфектно с предизвикателствата в ситуацията. Добър лекар и добър човек е, посочи тя и обясни, че именно на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е било предложението той да оглави ВМА.

Националният оперативен щаб и българското правителство свършиха много добра работа във времето на коронакризата, обобщи тя.

С действията на кабинета бе помогнато на всеки един българин, независимо в коя точка на света се намира, да се прибере в България, допълни заместник-министърът и посочи, че трябва да бъдат оценени действията на министър-председателя и външния министър в тази връзка.

Петрова обясни и за предизвикателствата пред социалната политика – приетите от кабинета мерки. ВМРО още в началото на кризата предложи мерки за подпомагане на българската икономика и на гражданите. Много от тях са одобрени. Предстои на второ гласуване потвърждаването на мерките. Българското правителство успя да реализира гъвкав подход и своевременни мерки и това позволи да има реална подкрепа за хората, зави заместник-министърът.

Успяхме да подпомогнем и запазим заетостта на множество работещи. Друг приоритет – удължи се срокът за изплащането на кредитите. Подпомогнати са малките и средни предприятия – и не само по програмата 60/40, но и чрез министерството на икономиката по програмата „Иновации и конкурентна способност“, каза още тя.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството

Ограничаване на негативните демографски тенденции е основен приоритет на правителството. В това чисто: повишаване на раждаемостта,намаляване...

Ветото за Македония работи, смята Сиди

Ветото за Македония, което наложихме върху преговорите ѝ за членство в Европейския съюз, работи. Сръбското влияние променя идентичността на хората там и...

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите

ВМРО внесе в НС Законопроект за трюфелите Тази материя не е уредена до момента в българското законодателство, а касае...

101 години от Ньойския диктат (ОБЗОР)

На 27 ноември се навършиха 101 години от Ньойския диктат. Структурите на ВМРО в страната отбелязаха тази черна дата в календара (от...

Стефан Балабанов: Категорично няма да бъдат необходими КПП-та

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза пред БТВ заместник-министърът на...

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица

ВМРО изпълни обещанията си към семействата, пенсионерите и задлъжнелите физически лица. В края на този мандат успяхме да изпълним някои от най-важните...

Коментари