Начало Българското семейство Традиционното българско семейство изчезва!

Традиционното българско семейство изчезва!

Около 55% от младите хора в България на възраст под 35 години нямат желание да сключват брак и да имат деца. С репродуктивни проблеми е всеки шести човек в света.

Тревожните данни съобщи д-р Султанка Петрова – председател на националното женско дружество на ВМРО, по време на първата от поредицата дискусии на тема „Проблемите в българското семейство“, състояла се в Благоевград.

В обсъждането, посветено на необходимостта от спешна промяна на държавната политика във връзка с надвисналия над България демографски срив, взе участие и общинският лидер на ВМРО Георги Васев.

За 2013 г. за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми от общинския бюджет са осигурени 100 000 лева, а за 2014 се предвижда сумата да бъде 150 000 лева, разкри той.

В кръглата маса се включиха и местната и младежката организация на ВМРО в Благоевград, сдружение „Зачатие”, сдружение „Български майки”, сдружение „Жени за достойнство” и други граждански организации, които имат отношение по темата. Те изнесоха тревожни данни, свързани с българското семейство.

Традиционното българско семейство вече почти не се среща. Размиват се отговорности, ценности, идеали, а случващото се в обществото ни води до срив и спад в морално отношение, промяна на ценностите и културата, заяви Петрова.

Младите хора нямат нужната сигурност, а тежката икономическа, социална и институционална криза в държавата и липсата на достатъчна подкрепа за семействата, майките и децата кара 55% от хората под 35-години да не искат да създават семейства, допълни председателя на НЖО.

Всяка една стъпка на държавно и общинско ниво в помощ на двойките с репродуктивни проблеми е изключително важна подкрепа за българските семейства, коментира Илонка Каракичева от сдружение „Зачатие“.

Тя изтъкна важността от създадените общински фондове за подпомагане на бездетни семейства заради скъпоструващите изследвания и постави като проблем необходимостта от разкриването на специализирани кабинети по стерилитет в големите градове. 

Припомняме, че Националната женска организация на ВМРО отдавна предлага решение на проблемите на българското семейство. През октомври заедно с неправителствени организации ВМРО организира дискусия на тема „Да изчезнеш за 60 години“ и отправи демографски искания до премиера Пламен Орешарски. 

По-рано през същия месец НЖО даде пресконференция,посветена на световния месец за борба с рака на гърдата. От организацията излязоха с предложения как да се облекчи положението на боледуващите като цяло.

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари