Начало Българското семейство ЦДП с предложения към Орешарски за бюджета

ЦДП с предложения към Орешарски за бюджета

Провеждането на публична дискусия относно използването на взетия от държавата заем, който ще изплащат всички български данъкоплатци. За това настояват от Центъра за демографска политика.

В писмо до Пламен Орешарски председателят на организацията и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов посочва, че на първо място стои проблемът с изчезването на българския етнос.

Двете направления, към които приоритетно трябва да се пренасочат пари от бюджета са семейното подпомагане, както и към регионалните различия.

Увеличаването на детските надбавки според експертите на ЦДП е необмислено и ще увеличи риска от етнически деформации.

Дори с уговорката, че те ще бъдат обвързани със задължение за посещение на училище или градина, те остават непродуктивни и демонстрират незачитането от българската държава на децата, които се отглеждат в семейства с доходи над смехотворно ниската граница от 350 лв. на човек, посочва в писмото Веселинов.

В заключение, от Центъра за демографска политика канят министър-председателя на България на среща, посветена на демографската криза и изготвените от сдружението мерки за преодоляването ù.

Целия текст на писмото може да прочетете тук:

До Пламен Орешарски,

Министър-председател на Р България

ОТВОРЕНО ПИСМО

на Центъра за демографска политика

Уважаеми г-н министър-председател,

Настоящото писмо е по повод предложената от Вас и приета от Народното събрание актуализация на бюджета на Република България за тази година.

След актуализацията на бюджета според представители на управляващите средствата, които ще се разпределят с постановление на Министерския съвет до края на годината, ще са 286 млн. лв., като това са средства за така наречените непредвидени разходи. След 01.01.2014 г. към тях може да добавим сумите, които ще подкрепят фискалния резерв и които са не по-малко от половин милиард.

Следва да се проведе публична дискусия, какви са най-насъщните въпроси на държавата, за които да се похарчат тези пари от заем, който ще изплащаме всички ние. За нас на първо място е проблемът с изчезването на българския етнос.

Виждаме, че това правителство поне забелязва проблема, за разлика от предишните. Мерките, които то предлага обаче са разнопосочни и могат да имат твърде печални резултати в някои сфери. Приемаме безусловно повишаването на сумите за отглеждане на малко дете от НОИ до минималната работна заплата, тъй като тази помощ е насочена към социализираните слоеве, които имат своя принос към обществото и към фиска. Увеличаването на детските надбавки по Закона за семейните помощи за деца според нас е необмислено и ще увеличи риска от етнически деформации. Дори с уговорката, че те ще бъдат обвързани със задължение за посещение на училище или градина, те остават непродуктивни и демонстрират незачитането от българската държава на децата, които се отглеждат в семейства с доходи над смехотворно ниската граница от 350 лв. на човек.

Настояваме обхватът на подпомагането да се разшири върху всички българчета или спешно да се въведе семейно-подоходно облагане, така че децата на работещите българи да не бъдат дискриминирани. Трябва да бъде заличена и крещящата несправедливост, превърнала чрез един неясен закон майките в най-голям длъжник на НОИ. Според НОИ неправомерно са получени и още непогасени суми за обезщетение за гледане на малко дете в размер на 1.2 млн. лв. и тези суми трябва да се възстановят от държавния бюджет, а не от майките.

Друга съществена част от този милиард трябва да отиде в посока на заличаване регионалните неравенства:

Държавни инвестиции в здравеопазването и образованието;

Ускорено изграждане на инфраструктура и справедливо разпределение на публичните разходи по региони;

Национална стратегия за привличане на инвестиции и за създаване на работни места в обезлюдяващите се региони;

Деконцентрация на държавните ведомства и институции и извеждане на поне половината от чиновниците извън София;

Децентрализация и второ ниво на самоуправление в държавата.

Знаем, че България ще представи до края на октомври окончателно своето предложение за Споразумение за партньорство с Европейската комисия за 9-те млрд. евро, които ще ползваме от еврофондове в периода 2014-2020 г.

Според нас все още има време да се създадат програми по най-екзистенциалния проблем – демографския проблем. Предлагаме Правителството да обсъди две такива програми: Регионална програма  за подкрепа на Северна България и пограничните райони чрез интегрирани териториални инвестиции и Програма за поощряване на раждаемостта, майчинството и семейството на българската средна класа.

Уважаеми г-н министър-председател, Центърът за демографска политика Ви кани на среща в удобно за Вас време за по-подробен, ако желаете, разговор по въпросите за преодоляването на демографската катастрофа и регионализма.

Искрен Веселинов

Председател на ЦДП

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари