Начало Медиите за ВМРО вижте новините за нас - 21 юли 2010

вижте новините за нас – 21 юли 2010

BNews: Воеводите се възмутиха от алчността на царя

Актуално.ком: ВМРО: Алчността на царя е възмутителна

Агенция „Фокус”: ВМРО излезе с позиция относно информацията за намерението на Симеон Сакскобургготски да съди България в Страсбург

Еврочикаго.ком: Костадин Костадинов: Държавната политика към българите зад граница се изразява с липсата на държавна политика

Дарик нюз: К. Костадинов от ВМРО: Липсва държавна политика към българите зад граница

Дарик нюз Благоевград: ВМРО почете паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Агенция „Фокус”: Илинденско-Преображенското е най-голямото българско въстание през 19 и 20 век, според историк

Русе Инфо: ВМРО-Русе почита годишнина от Илинденското въстание днес

Актуално.ком: Дискусия за проблемите с циганите по ТВ +

Агенция „Фокус”: Костадин Костадинов: Списъкът на 100-те национални туристически обекта може да бъде ревизиран

 


BNews: Воеводите се възмутиха от алчността на царя

20 юли 2010

ВМРО е възмутена от намерението на бившия български премиер да съди страната ни заради собствените си интереси.

„Симеон Сакскобургготски бил стигнал до това решение поради угрозата да загуби имотите си у нас. Подобна стъпка би била проява на историческа наглост от страна на Сакскобургготски. Ние от ВМРО препоръчваме на бившия цар по-скоро да върне доброволно имотите, на които стана притежател. Само така той има шанс да разсее обяснимото съмнение, че връщането и дейността му в България се дължи най-вече на въпросните имоти“, се казва в декларация на ВМРО.

Воеводите риторично питат дали всъщност всеки български гражданин като представител на българския народ не може да съди Негово величество за начина, по който по време на неговото управление беше разпродадена собственост, създадена от същия този народ. „Ако бившият цар съди нас за „своята“ собственост, дали ние не сме в правото си да го съдим за нашата собственост?“

Според членовете на ВМРО Сакскобургготски се е подиграл с чувствата на мнозина българи. „Мнозина, които вярваха в обаянието на една традицията, чийто продължител виждаха в негово лице. Сега бившият цар следва да докаже, че може да реабилитира повехналия си образ“, казват още от ВМРО.

Пълен текст:

http://www.bnews.bg/article-12928

 

Актуално.ком: ВМРО: Алчността на царя е възмутителна

20 юли 2010

ВМРО е възмутена от намерението на бишия премиер  на Република България да съди страната ни заради собствените си интереси, това се казва в официално съобщение на партията до медиите.

По думите на ВМРО „Симеон Сакскобургготски бил стигнал до това решение поради угрозата да загуби имотите си у нас. Подобна стъпка би била проява на историческа наглост от страна на Сакскобургготски. Ние от ВМРО препоръчваме на бившия цар по-скоро да върне доброволно имотите, на които стана притежател. Само така той има шанс да разсее обяснимото съмнение, че връщането и дейността му в България се дължи най-вече на въпросните имоти“.

Пълен текст:

http://politics.actualno.com/news_307666.html

 

Агенция „Фокус”: ВМРО излезе с позиция относно информацията за намерението на Симеон Сакскобургготски да съди България в Страсбург

20 юли 2010

 

София.

 

ВМРО излезе с позиция относно информацията за намерението на Симеон Сакскобургготски да съди България в Страсбург. В позицията, изпратена до медиите, се казва: „ВМРО е възмутена от намерението на бишия премиер на Република България да съди страната ни заради собствените си интереси. Симеон Сакскобургготски бил стигнал до това решение поради угрозата да загуби имотите си у нас. Подобна стъпка би била проява на историческа наглост от страна на Сакскобургготски. Ние от ВМРО препоръчваме на бившия цар по-скоро да върне доброволно имотите, на които стана притежател. Само така той има шанс да разсее обяснимото съмнение, че връщането и дейността му в България се дължи най-вече на въпросните имоти. Интересното е всъщност дали и ние като представители на българския народ не можем да съдим Негово величество за начина, по който по време на неговото управление беше разпродадена собственост, създадена от същия този народ. Ако бившият цар съди нас за „своята” собственост, дали ние не сме в правото си да го съдим за нашата собствеността?”

 

Пълен текст:

http://www.focus-news.net/?id=n1421206

 

Еврочикаго.ком: Костадин Костадинов: Държавната политика към българите зад граница се изразява с липсата на държавна политика

20 юли 2010

По данни на официалните иниституции в чужбина живеят между 3 и 4 милиона българи, от които над 1 милион са напуснали страната след 1989 г. По повод на предстоящото изработване на нов Изборен Кодекс, който ще е от важно значение за нашата диаспора, www.Eurochicago.com се обърна към различни български партии с 5 еднакви въпроса (линк). Първи, при това само след няколко часа, ни отговориха от ВМРО, което недвусмислено говори, че партията им има ясна стратегия по повдигнатите сериозни въпроси. Очакваме, че и при другите ще е така, защото не може да се говори за национална политика без да се включва тази почти половин България разпръсната по света.

Отговорите на Костадин Костадинов (зам.-председател на ВМРО)

В момента се подготвя ново изборно законодателство – изборен кодекс. Българите живеещи в чужбина от години настояват за възможността да избират народни представители, еднакво със сънародниците си в страната – право, което се гарантира и от член 26.(1) на Конституцията. Подкрепяте ли възможността да се регистрират избирателни листи и независими кандидати в 32-ри многомандатен избирателен район „чужбина“, както в районите в страната?

Въпросът се състои от две части – българите, живеещи в чужбина, и сега могат да избират свои народни представители по силата на правото, дадено им от чл. 26 на Конституцията. За съжаление обаче към настоящия момент не съществува възможност за избиране на депутати от допълнителен многомандатен избирателен район, условно наречен „Чужбина”. На фона на напусналите българската държава през последните 20 години средно милион активни български граждани с избирателни права, ние от ВМРО считаме това за сериозен пропуск в изборното ни законодателство. Също така считаме обаче, че за съжаление към настоящия момент въвеждането на един такъв допълнителен район вместо да даде възможност на нашите сънародници да избират свои депутати от своите среди, ще ги ограничи още повече. За съжаление сред българските граждани с избирателни права в чужбина попадат и повече от 300 хиляди граждани на Република Турция. Тяхната избирателна активност по знайни и незнайни механизми се покачва все повече от избори на избори, за да достигне числото 80 000 на последните парламентарни избори. Съобразно действащото сега изборно законодателство, а дори и съобразно действащото старо изборно законодателство, това ще означава, че практически всички депутати в 32-ия многомандатен район „Чужбина” ще бъдат избрани от Турция. Няма какво да се лъжем, това е един от най-сериозните проблеми на съвременната ни парламентарна демокрация.

 

Подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина, подобно на други европейски държави (Швейцария, Испания, Франция, Португалия, Австрия, Естония и пр.)?

Категорично сме «за». Не само че подкрепяме, но и сме го предложили в нашия проект за промени на изборното законодателство. Смятаме, че по този начин нашите сънародници зад граница ще получат допълнително облекчение при процедурата на гласуване.

 

На последните парламентарни избори, избирателната активност на българите по света и по-специално в страните от Европейския съюз, нарастна 4 пъти. Подкрепя ли Вашата партия предложението да се забрани възможността за сформиране на избирателни секции извън дипломатическите представителства?

Когато говорим за подобно предложение, трябва много ясно да се разграничат държавите от ЕС и държавите, които не са членки на съюза. Според нас по причини, свързани отново с гласуването в Турция, в държави, които не са членки на ЕС, избирателни секции извън дипломатическите представителства не трябва да се сформират. Съзнаваме, че това технически ще ограничи правото на нашите сънародници в САЩ например, но сме длъжни да отбележим отново простия аритметичен факт – въпреки че избирателната активност на българите по света наистина нарастна 4 пъти, тя продължава да бъде в пъти по-малка от избирателната активност на турските граждани, имащи български паспорти. Можем да добавим само, че промените не са вечни. Ако избирателната активност сред българите по света продължи да нараства и се ограничи тази манипулативна активност в Турция, не би трябвало да представлява проблем отново да се възстанови практиката на изнесените избирателни секции извън дипломатическите представителства.

 

Законът за българите живеещи извън Р. България, обнародван в ДВ, бр. 30 / 11.04.2000 предвижда (чл. 17) създаването на Национален съвет за българите в чужбина, състоящ се от 9 човека, 5 от които са представители на българите зад граница и имащ законодателна инциатива. 10 години и 4 правителства по-късно, Националният Съвет така и не е сформиран. Не са създадени и консултативните обществени съвети към дипломатическите представителства на страната, предвидени в същия закон (чл. 5 ал.3). Каква е Вашата позиция? Kаква трябва да бъде държавната политика към българите живеещи извън страната?

По отношение на Националния съвет, ние неколкократно сме отправяли запитвания към министъра на външните работи в предходното правителство Ивайло Калфин. За съжаление нашата позиция за възможно най-бързото му конституиране, за да може той да се утвърди като реален представителен орган на българите по света, не беше уважена. Смятаме, че към настоящия момент, когато правителството за първи път има министър, персонално отговарящ за българите зад граница, този проблем ще бъде решен възможно най-скоро, макар че е странно защо вече повече от година след идването на новото правителство на власт, това не се случва.
Що се отнася до държавната политика към българите, живеещи извън страната, ние от ВМРО считаме, че България е в огромен дълг към своите граждани зад граница и към етническите българи от диаспората. За съжаление държавната политика към тях се изразява с липсата на държавна политика. Отново можем да кажем, че разчитаме на новия министър, но също така и следва да добавим, че ¼ от мандата му вече изтече, а резултатите все още не са такива, каквито очакваме. България трябва да открие културни центрове зад граница, да се грижи за образованието на българчетата, растящи в чужда емигрантска среда, да не допуска децата на български граждани, постоянно живеещи зад граница, да остават без българско гражданство, както и да поддържа още много дейности.

Българското законодателство, единствено в Европейския Съюз, ограничава пасивното избирателно право като не дава възможност на български граждани, имащи и друго гражданство, да бъдат избирани за народни представители. Същевременно, след приемането на страната ни в ЕС, чужди граждани, непритежаващи българско гражданство, могат да са кметове в България и дори български евродепутати. Бихте ли подкрепили промяна на чл.65.(1) от Конституцията “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство”?

Категорично не подкрепяме, отново и за съжаление за пореден път по причини, свързани с наличието на огромен блок от гласуващи на български избори турски граждани. Съзнаваме, че това на практика превръща в заложници всички останали български граждани, но на карта е поставено съществуването на българската държава. Може би звучи невероятно, може би звучи прекалено фантастично дори, но ситуацията за съжаление е точно такава. Самата българска държава е на път да се превърне в заложник на турската политика. И тук, трябва да се напомни, съвестните български граждани, живеещи в чужбина – като вас – граждани, които съзнателно работят за качеството на българската демократична система, са една от надеждите на България. Надежда за висока гражданска активност, която да обезсили манипулирания турски вот. Надежда за едно гордо българско представителство по света.

Във връзка с всички предходни въпроси ще допълним, че именно за да предпазим съществуването на България и бъдещето на българската нация, организирахме подписка, в която събрахме близо 330 хиляди подписа. Те са за свикване на референдум срещу приемането на Турция в Европейския съюз, който ние настояваме да се случи в максимално кратки срокове. Считаме, че това е въпрос от първостепенна важност за българския народ и след като вчера предадохме подписите в Народното събрание, сега остава народните представители – както е по закон – да решат дали такъв референдум ще има или не. Иначе – наши представители участват редовно в заседанията на комисиите за новия изборен кодекс, участвахме активно и в скорошна дискусия за въвеждането на възможности за електронно гласуване. През септември подемаме начинание разяснителна кампания за тежестта на демографската криза у нас. А междувременно – опитваме се да формираме предложения по важните ежедневни политически въпроси у нас. И не забравяме традиционния си ангажимент към българите зад граница. Знаем, че вашето доверие е скъпо и за него трябва да се работи всеки ден.

Пълен текст:

http://www.eurochicago.com/2010/07/vmro-kostadinov/

 

Дарик нюз: К. Костадинов от ВМРО: Липсва държавна политика към българите зад граница

20 юли 2010

 

По данни на официалните институции в чужбина живеят между 3 и 4 милиона българи, от които над 1 милион са напуснали страната след 1989 г. По повод на предстоящото изработване на нов изборен кодекс, който ще е от важно значение за нашата диаспора, http://www.eurochicago.com/ се обърна към различни български партии с 5 еднакви въпроса. Първи откликнаха от ВМРО.

 

Ето отговорите на Костадин Костадинов – зам.-председател на ВМРО.

Пълен текст:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=563432

 

Дарик нюз Благоевград: ВМРО почете паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

20 юли 2010

Членовете на ВМРО почетоха паметта на загиналите за свободата на България в Илинденско-Преображенското въстание. Цветя пред паметника на Гоце Делчев и плочата на македонския незнаен четник поднесоха общинският лидер на ВМРО в Благоевград Георги Васев и благоевградският воевода Иван Стоянов.

Пълен текст:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=563112

 

Агенция „Фокус”: Илинденско-Преображенското е най-голямото българско въстание през 19 и 20 век, според историк

20 юли 2010

 

Велико Търново.

 

На 20 юли 1903 година избухва Илинденско-Преображенското въстание. То е най-голямото българско въстание през 19 и 20 век, каза за радио „Фокус” – Велико Търново доц. Милен Михов, зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. То се организира от тайната Македоно-Одринска революционна организация и има за цел задълбочаване на европейската намеса във вътрешните дела на Османската империя с цел извоюване на политическа автономия на населяваните с българи територии в Македония и Одринска Тракия. Въстанието се разгаря на един широк фронт – от Охридското езеро до Черно море. Най-напред въстанието избухва в Битолския революционен окръг и за няколко дни обхваща всички населени места в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Въстанието обаче е потушено от турския башибозук. В него загиват близо 5000 души. Въпреки това обаче, то може да послужи като пример за подражание на съвременните поколения – за начина и силата, с която онези българи са запазили вярата, духа и българщината си. „Защото всички те са могли да се посърбят, да се погърчат, дори да се потурчат, но не са го направили, за да останат българи. Това е заветът, който ни остави Илинден”, заяви Борис Вангелов, областен координатор на ВМРО – Велико Търново.

 

Пълен текст:

http://www.focus-news.net/?id=n1421216

 

Русе Инфо: ВМРО-Русе почита годишнина от Илинденското въстание днес

20 юли 2010

Членовете на ВМРО-Русе ще поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев днес, 20 юли, вторник, в 12 ч. Воеводите ще почетат годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и загиналите, отдали живота си за българския национален идеал и единението на българите. Илинденско-Преображенското въстание избухва на днешната дата, 20 юли /2 август по стар стил/, Илинден, преди 107 години. Според историците, въпреки поражението, въстанието събужда европейското обществено мнение и е връхна точка в национално-освободителната борба на българите, останали да живеят извън пределите на свободна България. След потушаването на въстанието над 30 000 души избягват в свободна България; над 200 са опожарените села, 4500 са избитите, без дом остават над 70 000 души. По брой участници и продължителност, Илинденско-Преображенското въстание е най-голямото българско въстание.

Пълен текст:

http://www.ruseinfo.net/news_78059.html

 

Актуално.ком: Дискусия за проблемите с циганите по ТВ +

20 юли 2010

Вчерашното издание на предаване на ТВ+ „Свободна зона“ бе посветено на проблемите с ромския етнос в България – ромските гета в София, криминалните прояви, проблемите с просeщите деца по улиците и въпросът дали се заражда напрежение между българи и роми. Гости в студиото на Георги Коритаров бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на комисията по сигурността в Столичния общински съвет и лидер на софийската организация на ВМРО Ангел Джамбазки и Марина Краева от „Евророма”.

Пълен текст:

http://eu.actualno.com/news_307696.html

 

Агенция „Фокус”: Костадин Костадинов: Списъкът на 100-те национални туристически обекта може да бъде ревизиран

16 юли 2010

 

София.

 

Списъкът на 100-те национални туристически обекта може да бъде ревизиран. Това каза за Агенция “Фокус” зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Според него би могло да се преразгледат най-важните обекти, които са от национално значение и приоритет за България. Костадинов даде пример със списъка на 100-те туристически обекта, в който фигурират места като зоологическата градина в София, НДК, музей на спорта в Националния стадион Васил Левски. „Въобще неща, които според мен трудно се свързват с понятието национален, още по-малко път туристически обект”, коментира Костадинов. Според него списъка на 100-те национални туристически обекта може да се ревизира, но това трябва да стане много внимателно. Някои обекти трябва да се премахнат, а на тяхно място да се прибавят други, без да се получава орязване. „България е страна с богата история и има много какво да пазим. Още повече, че през последните години нашите археолози направиха така, че увеличиха броя на националните културни обекти. Само в Долината на розите за последните десет години има открити и консервирани до степен възможна за посещение от туристи над 15 гробници. Поради факта, че не достигат средства за тяхното социализиране, охрана и т.н., някои от тях са затворени като например гробницата в Оструша и още други подобни”, каза Костадинов.

 

„Ако в един момент започне да се орязват минималните средства, които се осигуряват за тези обекти, не се знае дали случаи като този с открадната част от Вечния огън на Шипка, няма да са вече явление в цялата страна”, коментира Костадинов. Според него трябва да се следват определени приоритети, за да не бъдат гробниците ограбвани допълнително от иманяри. „Една от най-старите ни римски крепости – античната Рациария край село Арчар, Видинско, повече от десет години е масово разоравана от иманяри. Има не малко случаи на разграбване на музеи. Една голяма част от музеите са се превърнали в пълния смисъл на думата „музей”, тоест в тях дори никой не влиза. В отношението на една страна към нейното минало и историческо и културно наследство, лични отношението към нейното настояще, към нейните граждани”, подчерта зам.-председателят на ВМРО.

Пълен текст:

http://www.focus-news.net/?id=n1419946

Последни Новини

Започва поголовен хаос с ТЕЛК

От днес „на случаен принцип“ решенията ще се разглеждат само по документи Това вещае само едно – анархия...

Контрера: Терзиев допусна на Черешова задушница извратеняци да се гаврят с родовата памет на България

Не гей парад, психиатрия трябва за такива! Пълна подкрепа за Шествие за семейството! С тези...

Каракачанов: На хората ще им писне и вместо да не гласуват, ще излязат с дърветата и брадвите

Срещу природата не можеш да се бориш, но можеш да вземеш достатъчно мерки, за да минимализираш пораженията. Това каза за предаването „България,...

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Безхаберието е опасно за живота! Буквално! Парче от мост (общинска собственост) на 30 май пада върху главата на жена...

Каракачанов: Трябва да се инвестира в борбата с градушките, да се подпомагат земеделците и семействата за застраховане

Липсата на държавна политика по отношение на проблема с градушките удвоява ефекта от бедствията Градушките се оказват сериозен проблем...

Ангел Джамбазки: Политиката не е борба за постове, а за идеи

Може да си националист без да мразиш Европа, а да искаш да промениш Европа за добро, да се бориш вътре в Европа...

ВМРО: Правителството да спре тормоза върху собствениците на стари коли

Чиновническото бездушие е на път да доведе до истинска социална катастрофа „Имаш стара кола? Скоро ще ходиш пеша!“. Това...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir