Начало Темите на ВМРО ВМРО: България трябва да постави условия пред еврочленството на Сърбия (ОБЗОР)

ВМРО: България трябва да постави условия пред еврочленството на Сърбия (ОБЗОР)

ПОЗИЦИИ

ВМРО: Пътят на Сърбия към ЕС минава през Западните български покрайнини

Предстоящото обсъждане на даването на статут на Сърбия на кандидат член на ЕС е възможност България да постави официални искания за повече права на българското малцинство в западната ни съседка.

С такива искания вече излезе съседна Румъния – по повод наличието на влашко население на територията на Сърбия. През това време България открива „училище за политика” в Тунис.

Държавата да припомни пред Хилъри Клинтън за проблемите с Турция, Сърбия и Македония

Предстоящото посещение на американския държавен секретар Хилъри Клинтън в София е подходящ момент България да поиска по-твърда политика спрямо Турция и съседите ни от бивша Югославия.

Това е от изключителна важност в условията на зачестилите турски вмешателства в политическия живот на страната ни, както и на случаите на погазване на правата на българите в съседните Сърбия и Република Македония.

Необходимо е Сърбия да спре своеволията спрямо изявените българи от Западните покрайнини. България пък трябва да се застъпи енергично пред САЩ в полза на Македония в спора за името – за добруването на гражданите на югозападната ни съседка.

В същото време българският президент следва да изиска специално отношение към политическата върхушка в Република Македония, основано на 4 основни принципа.

Борисов да откаже посещението на сръбския премиер

ВМРО предлага на министър-председателя Борисов да отмени насроченото за понеделник, 21 февруари, посещение на сръбския премиер Мирко Цветкович. Така ще бъде даден ясен знак за това, че у нас не се приема подобно поведение. Сръбската страна не може да представя движението на хора като някаква форма на великодушие.

Бойко Борисов следва да изрази недвусмислено становище, което да послужи за по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни. Ние от ВМРО напомняме, че подкрепата на България за сръбското членство в Европейския съюз не може да е безусловна и зависи от отношението на сръбската страна към българското малцинство.

ВМРО: Младенов продължава с фриволностите

Министър Младенов наистина доказва, че трябва час по-скоро да подаде оставката си. След като преди седмица Младенов фриволно, непрофесионално и безотговорно подкрепи турската кандидатура за Европейския съюз, днес министърът показа историческо нехайство спрямо българското малцинство в Сърбия. Младият министър бе основно действащо лице в дебата в Народното събрание по ратифицирането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и Сърбия.

Оставка на Николай Младенов

Необмислените изказвания относно съседните страни станаха практика и на това правителство. Припомняме „безусловната” ни подкрепа за членството в ЕС на западните ни съседи, например, която предизвика остра реакция сред българите в Сърбия и Македония.

ВМРО с писмо до Цачева за сръбското членство в ЕС

В писмото ВМРО настоява българската държава да изиска връщането в пределите на България на незаконно окупираните от Сърбия Западни български покрайнини. До момента на фактическото връщане на Западните покрайнини, те трябва да имат автономния статут на областта Воеводина, според ВМРО.

Писмо до председателя на Народното събрание за Западните покрайнини

Госпожо Цачева, молим Ви да проявите интерес към съдбата на Българските западни покрайнини и в по-нататъшните си изказвания да не прибързвате с подкрепата за Р Сърбия. Тази Сърбия не може да стане член на Европейския съюз и не би следвало да получи подкрепата на България. Вие председателствате институцията, която представлява българския народ. Във връзка с това Ви молим да не поемате подобни ангажименти от името на българските граждани.

ВМРО: Николай Младенов да изиска обяснение от сърбите за граничния инцидент край Босилеград

Официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до външния министър Николай Младенов изпрати днес ВМРО. В писмото се иска среща с министъра и се настоява за дипломатически действия по изясняване на вчерашния инцидент на българо-сръбската граница. ВМРО иска министър Младенов да извика за обяснение сръбския посланик у нас.

Държавата може да реагира и бързо, когато поиска

Българската държава реагира бързо на забраната за честване на паметта на Васил Левски в Босилеград. Министър Николай Младенов извика за обяснение сръбския посланик у нас, а сръбското министерство на вътрешните работи отмени забраната. Министърът на вътрешните работи Цветанов потърси връзка със своите колеги в Белград, за да бъде обезпечено безпроблемното отбелязване на годишнината.

ДЕЙСТВИЯ, ПРОТЕСТИ, ИНЦИДЕНТИ

Искат да съдят българи от Западните покрайнини по закон за защита на името и делото на Тито!

Шефът на културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов е бил призован пред сръбския съд, защото е издигнал българско знаме на 3 март тази година.

Нарушението, за което му се търси отговорност, е по Закона за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ и за употреба на името и делото на председателя на Републиката Йосип Броз Тито.

ВМРО в протест срещу сръбския премиер

Българи от Западните покрайнини, подкрепени от ВМРО, излязоха днес на мирен протест пред сградата на Министерския съвет. Поводът беше посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович. ВМРО – Българско национално движение прибегна до протеста, след като в петък сръбската полиция създаде сериозни пречки пред всички, които отиваха към традиционното честване пред паметника на Апостола в Босилеград. Действията на сръбското МВР бяха продиктувани от безпрецедентната забрана за събиране пред паметника на Левски в Босилеград, която предизвика сериозен медиен отглас и реакция от страна на българската държава.

ВМРО и българи от Западните покрайнини казаха „Не” на нереформирана Сърбия в ЕС

България не може да подкрепя безусловно еврочленството на Сърбия

Плакати с надписи „Тази Сърбия – никога в ЕС!“, „Не на сръбския терор“ и „Западните покрайнини – обратно в България“ издигнаха на 21 февруари сънародниците ни от Западните покрайнини, подкрепени от ВМРО. В мразовития февруарски ден те излязоха на мирен протест пред сградата на Министерския съвет, пише информационният сайт „Всекиден.ком”. Поводът е посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович.

Сърбия забрани честване за Левски

Сръбските власти забраниха традиционното честване на годишнината от гибелта на Васил Левски в Босилеград (Западните български покрайнини), което беше предвидено за петък, 18 февруари 2011 г.

Честването се организира всяка година от Културно-информационния център на българите в Босилеград. На паметника на Апостола в града местните българи поднасят цветя в знак на почит към делото му. Традиционно представители на младежката организация на ВМРО присъстват на честването в Босилеград.

Протест пред Народното събрание организираха българи от Босилеград с подкрепата на ВМРО

Поводът беше позицията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за българска подкрепа на сръбско членство в ЕС. Изявлението на парламентарната шефка предизвика негодувание сред организациите на нашите сънародници в Западните покрайнини.

Десетки наши сънародници от пристигнаха от Западните покрайнини и с плакати и знамена протестираха повече от час пред парламента.

Полицейски тормоз в отговор на протеста на българите от Западните покрайнини

Според ВМРО Сърбия няма място в ЕС, докато продължава полицейския произвол срещу българите в Западните покрайнини. Тези действия съвесм се разминават с европейския път, по който би следвало да върви нашата съседна държава.

Нова сръбска провокация

ВМРО от няколко години предупреждава българската общественост за нарастващия полицейски и политически натиск и тормоз над българите в покрайнините. Примерите за това са много – отказът да се разкрият български паралелки, опитът да бъдат незаконно конфискувани автомобили с български номера, натискът над българския свещеник – отец Йоан, непрекъснатите опити да се попречи на обществената и политическата изява на сънародниците ни в Сърбия.

Настояваме българското правителство остро да протестира пред сръбското по повод утрешната провокация. Настояваме сръбският посланик в София да даде обяснения за антибългарските и фалшификаторски действия, насочени срещу българите в Западните покрайнини. Настояваме българското правителство спешно да  преразгледа подкрепата си за членство на Сърбия в ЕС като преждевременна и неуместна.

МНЕНИЯ, КОМЕНТАРИ, ИНТЕРВЮТА

Министър Неадекватен

Текст от блога на Александър Йолов, председател на Младежката организация на ВМРО – София

Броени дни са изминали от поредните сръбски провокации в Западните покрайнини, а българският министър на външните работи, вместо да притисне дипломатически властите в съседната страна – да спазват правата и свободите на българското население, излиза с поредната си меко казано неадекватна позиция по темата. Влязъл в ролята на сръбски лобист, той твърди, че ако Сърбия получи статут на кандидат за членство в ЕС, то това ще е и „най-добрата гаранция за правата на нашите сънародници в тази страна.“

Сръбска наглост

Текст от блога на Александър Йолов, председател на Младежката организация на ВМРО-София

Българите в Босилеград – местни и гости, показаха нагледно какво означава български дух и каква е неговата сила. Независимо от проблемите на границата, от административните спънки, от постоянните заплахи, привиквания по полицейските управления, всички те се поклониха на паметника на Апостола и дадоха дума, че ще спазват неговите завети, че ще се борят дотогава, докато всички българи не се нарекат „свободни“. Оттук насетне всичко зависи от правителството в София. И ако то не вземе мерки спрямо тиранията, смея да твърдя, че всички ние ще вземем мерки спрямо него.

България да помогне на сънародниците ни от Западните покрайнини веднага

Текст от блога на Александър Йолов, председател на Младежката организация на ВМРО – София

Десетилетия наред сръбската администрация, независимо от партийната окраска и господстващата държавна идеология, последователно и систематично се стреми да прогони българите от техните родни места и да обезлюди богатите на природа и суровини краища на Западните покрайнини и същевременно да реши един от няколкото големи национални въпроси в рамките на своята държава. На Сталиновия принцип за човека и проблема, сръбските политици правят всичко възможно да превърнат достойното съществуване на българите от така наречената „Нова Сърбия“ /земите, присъединени към сръбското землище без никакви етнически, езикови, културни, морални и прочее основания, в които живеят народи, различни от сръбския/ в практически невъзможно. Не се отпускат пари за развитие на регионите, поддръжка и изграждане на инфраструктура, задушават се икономическите начинания на местните хора, не се допускат инвестиции от България, потиснато е образованието на български език, не се разрешават прояви на българска идентичност, налагат се жестоки глоби и наказания на хора, дръзнали да критикуват системата, завеждат се дела срещу естествените лидери на българската общност, затрудняват се всячески връзките с България и роднините на западнокраинци, останали от другата страна на така наречената „черна граница“, и много други мерки, целящи да принудят населението да изостави земите на дедите си по посока на големи сръбски градове, където да бъде асимилирано, или в общия случай – хората да се насочат към България, но така или иначе – да бъдат целенасочено прогонени от родните им места.

Иван Николов: Държавата трябва да прояви самочувствие и да се погрижи за българите зад граница

България трябва най-после да заживее със самочувствието си на европейска държава и да прояви грижа към сънародниците си зад граница, смята председателя на Българския културно-информационен център в Босилеград Иван Николов.

Уморих се от „ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ”

Текст от блога „Вардарска Македониjа”

За последната една година бяхме свидетели на редица случаи на погазване на човешките права на българи, както в Македония, така и в Западните покрайнини. То не беше Спаска Митрова, Мирослав Ризински, Здравко Здравески, Димитър Димитров, спиране на българските граждани на ГКПП „Олтоманци”…

И докато всички се съсредоточихме  да критикуваме властите в Македония и Сърбия – не че не заслужават това – пропуснахме няколко много съществени факта. Къде е българското външно министерство? Къде е външният ни министър Николай Младенов? Докога ще се оправдават с „ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ”?

Сърбия пак ни се озъби. Докога?

Автор:  Евгений Еков

След случилото се мнозина в днешна България, а и в Западните покрайнини, съвсем резонно си зададоха въпроса: „Защо тръгналата да ни става за пореден път „братска“ Сърбия изведнъж пак ни се озъби?“

Най-краткият отговор на това питане бе написан на плаката, който Димитър Димитров от Босилеград носеше на проведеното от ВМРО вечерта на 27 ноември протестно шествие против Ньой в София. И той е: „Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“.

1 март 2012

Последни Новини

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки...

ВМРО е онази политическа сила, която единствено и винаги е отстоявала не само българския национален интерес, но и българската духовност

А без духовност, няма да я има България! С молебен за здраве, мир и благодат на българския народ беше...

Юлиан Ангелов: ВМРО е за безплатни учебници в средното образование

ВМРО е за изцяло безплатни учебници в средното образование, заяви в „Предизборно кафене“ на Национална телевизия БГ+ главният секретар на ВМРО Юлиан...

Сиди: ВМРО предлага за първа работа на млад човек да не се дължат осигуровки 2 години

Това е част от пакета демографски мерки, които ще задържат младите хора в България Работодателят да не плаща осигуровки...

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Коментари