Начало Блог Борис Вангелов пред „Стандарт“: Твърденията на Катя Матева са клеветнически

Борис Вангелов пред „Стандарт“: Твърденията на Катя Матева са клеветнически

Борис Вангелов е бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Той заема поста в периода 2015-2017. В момента е депутат на ВМРО. Участва в комисиите по отбрана и по политиките за българите в чужбина.

Интервю на Антония Кюмюрджиева с народния представител Борис Вангелов. Източник: в. „Стандарт

– Господин Вангелов, бившата директорка на дирекция „Българско гражданство“ към Министерството на правосъдието Катя Матева заяви по бТВ, че Красимир Каракачанов и ВМРО се издържат от продажба на гражданство. Какви са основанията за тези тежки думи?

– Напълно клеветнически са. Аз съм от три години и половина в София. Две години бях в Агенцията. Още отпреди това, когато живеех във Велико Търново, четях в пресата за атаките срещу даването на гражданство на българите от Македония, за някакви нередности и т.н. И всичките тези атаки от 2014 г. (тогава още ВМРО не е имало вицепремиер), бяха все да се саботира държавната политика за българите в Македония и Албания. И във всичките тази писания, които Катя Матева повтаря, за много неща от 2014 г. е замесена.

– Какво Ви дава основание да смятате това?

– Матева пуска статия в „Нувел обсерватьор“. На база на тази статия ДПС поиска комисия за разследване на далаверата с паспорти. Ние, 11 депутати от ВМРО, отидохме първи да се подпишем. Те даже бяха изненадани, защото никой не беше се подписал и им казахме: действайте, дайте да видим сега къде са тези търговии с паспорти.

– Разяснете процедурата – какви документи издава Държавната агенция за българите в чужбина?

– Тя паспорти не дава. Тя издава удостоверения за български произход, с които се извършва специална процедура по Административно-процесуалния кодекс. Говоря за времето, през което аз бях председател – от март 2015 г. до март 2017 г. След като кандидатът за българско гражданство от български произход получи удостоверението на Агенцията, едва тогава той отива в Министерството на правосъдието, където се развива цялото производство и се проверява именно дали е бил криминално проявен и т.н. След това се произнасят девет институции и се стига до гласуване на Съвет по гражданството, който дава мнение. Участвал съм в качеството на председател на този съвет. Всеки кандидат се проверява в Шенгенската информационна система и в Интерпол и когато има за някой нещо, му отказвахме гражданство. Съветът дава мнение, а не решение. Министърът на правосъдието дава предложение към вицепрезидента. Той допълнително си решава. Той може да откаже, въпреки че всички по веригата са казали „да“.

Затова се чудя къде са тези митични престъпници, за които Катя Матева говори. Ако те са извършили престъпление, след като са станали български граждани, ами че от 153 000 души, възможно е 114 в живота си нещо да направят.

Къде е тази продажба на паспорти от ВМРО и как става просто това нещо? Излиза, че цялата държавна машина работи за ВМРО.

– Контролира ли ВМРО агенцията за българите в чужбина?

– Това също е груба лъжа. От 15 години аз съм единственият председател, който е от ВМРО. Когато отидох в Агенцията не заварих нито един човек от ВМРО и не назначих нито един човек. И това може да се провери от всеки журналист.

– Какво е вашето обяснение за акцията на специализираната прокуратура в ДАБЧ?

– А, това вече е друго. Покрай това тръгнаха атаките към ВМРО. Там, ако има извършено престъпление, много ясно, че виновните ще си носят отговорността, и то престъпление за корупция, доколкото чета от медиите. Тъй че, ако разследват за корупция арестуваните от ДАБЧ, това е работата на специализираната прокуратура. Обаче едно е да търсиш там корупция, друго е да говориш, че ВМРО е „паспортна мафия“. Двете сюжетни линии много ясно трябва да се разграничат.

Очевидно, когато си държавотворен елемент, макар и мъничък, си трън в очите. Защо не атакуват някой друг? Защото имаме праволинейна политика и настояваме българите от Македония, Украйна, Албания, Молдова, да вземат по облекчен ред българско гражданство. Това го пише в конституцията. А такива като Катя Матева правят всичко възможно те да го вземат по най-затруднения възможен ред. Дано хората да отсяват двете сюжетни линии. Бяха смесени и то целенасочено.  

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари