Начало Блог Джамбазки: Турция иска промяна на границите си в посока навън

Джамбазки: Турция иска промяна на границите си в посока навън

В Израел има замразен мир, регионът се препозиционира геополитически, смята евродепутатът

Турция иска промяна на границите си в посока навън, това е очевидно.

Това заяви в „Здравей, България” по НОВА евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Лозанският мирен договор засяга мюсюлманското население в Тракия, което по същество е българско. Идете от другата страна на Родопите и навсякъде ще се разберете на български език, заяви евродепутатът.

Ердоган се опитва да бъде защитник и изразител на всички мюсюлмани, убеден е Джамбазки и даде пример с посещението му в Босна, където обяви, че Алия Изетбегович му е завещал Босна. Последва искане за референдум за независимост в Санджак след случващото се в Каталуния, а след това Местан заговори за конституционно признаване на турско малцинство, изброи Джамбазки, за когото е немислимо да се признава статут на каквито и да е малцинства в България.

Турският президент се опитва да ревизира всички граници. Меси се във вътрешните работи на всички съседни държави, включително на България. Той вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия и се притеснява, че американците ще обърнат внимание вече на Турция и кюрдския въпрос, смята евродепутатът.

Турската външна политика е много последователна и това не са случайни неща. Първо се прави обособяване на религиозна основа. Който е мюсюлманин, е турчин – това е концепцията на Ердоган, развита от учителя му Ахмет Давутоглу в „Стратегическа дълбочина“, каза Джамбазки.

Светът се променя и сега България има изключителната възможност да прави политика, а не само да е консуматор на политика, добави той.

Вече не само в Йерусалим, а и в други части на света има напрежение заради решението на Доналд Тръмп да признае Свещения град за столица на Израел, коментира Джамбазки. 

Без съмнения решението на Тръмп е историческо, макар че то не е решение на сегашния президент, а е от 1995 г., което всеки път се отлага от всеки държавен глава. Някои казват, че е провокация, че го прави заради вътрешнополитически причини, а трети казват, че хваща бика за рогата. При всички положения мирният процес в момента не върви на никъде, тоест има един замразен мир, обясни заместник-председателят на ВМРО.

Според него в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране. От едната страна са Иран, Турция и Русия, а от другата – Израел, Саудитска Арабия и САЩ.

Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци, допълни още е Джамбазки.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Коментари