Home Блог Джамбазки: Турция иска промяна на границите си в посока навън

Джамбазки: Турция иска промяна на границите си в посока навън

В Израел има замразен мир, регионът се препозиционира геополитически, смята евродепутатът

Турция иска промяна на границите си в посока навън, това е очевидно.

Това заяви в „Здравей, България” по НОВА евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Лозанският мирен договор засяга мюсюлманското население в Тракия, което по същество е българско. Идете от другата страна на Родопите и навсякъде ще се разберете на български език, заяви евродепутатът.

Ердоган се опитва да бъде защитник и изразител на всички мюсюлмани, убеден е Джамбазки и даде пример с посещението му в Босна, където обяви, че Алия Изетбегович му е завещал Босна. Последва искане за референдум за независимост в Санджак след случващото се в Каталуния, а след това Местан заговори за конституционно признаване на турско малцинство, изброи Джамбазки, за когото е немислимо да се признава статут на каквито и да е малцинства в България.

Турският президент се опитва да ревизира всички граници. Меси се във вътрешните работи на всички съседни държави, включително на България. Той вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия и се притеснява, че американците ще обърнат внимание вече на Турция и кюрдския въпрос, смята евродепутатът.

Турската външна политика е много последователна и това не са случайни неща. Първо се прави обособяване на религиозна основа. Който е мюсюлманин, е турчин – това е концепцията на Ердоган, развита от учителя му Ахмет Давутоглу в „Стратегическа дълбочина“, каза Джамбазки.

Светът се променя и сега България има изключителната възможност да прави политика, а не само да е консуматор на политика, добави той.

Вече не само в Йерусалим, а и в други части на света има напрежение заради решението на Доналд Тръмп да признае Свещения град за столица на Израел, коментира Джамбазки. 

Без съмнения решението на Тръмп е историческо, макар че то не е решение на сегашния президент, а е от 1995 г., което всеки път се отлага от всеки държавен глава. Някои казват, че е провокация, че го прави заради вътрешнополитически причини, а трети казват, че хваща бика за рогата. При всички положения мирният процес в момента не върви на никъде, тоест има един замразен мир, обясни заместник-председателят на ВМРО.

Според него в момента в целия регион върви геополитическо препозициониране. От едната страна са Иран, Турция и Русия, а от другата – Израел, Саудитска Арабия и САЩ.

Турският президент е последователен в антиизраелската си политика, като вчера достигна до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е твърдението на най-крайните палестинци, допълни още е Джамбазки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

МЕДИИТЕ ЗА ВМРО

Днес.БГ: ВМРО: Големите партии гледат на ИК като възможност за гласове Нюз.БГ:Джамбазки: Речта на Урсула фон дер Лайен е пълна с противоречия и полуистини БНТ: Каракачанов:...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места.

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Коментари