Начало Блог Добре дошли в българската Мека – кв. „Изток“, Пазарджик

Добре дошли в българската Мека – кв. „Изток“, Пазарджик

15 000 цигани приеха исляма в Пазарджик. Вече не крадат, но децата им не искат да учат. Под това заглавие журналистът Любомир Илков започва разказа си за случващото в циганския квартал „Изток“. Материалът е публикуван на страницата на в. „24 часа“.

ВМРО е единствената партия, която постави въпроса за разпространението на радикален ислям в България и се нае да съблюдава за спазването на реда по време на заседанията на съда в Пазарджик, докато се разглеждаше делото срещу 13-те мюсюлмански проповедници. Въпреки противодействието на Българския хелзинкски комитет, Главното мюфтийство и ДПС, членове и симпатизанти на ВМРО се събираха пред сградата на съда в подкрепа на магистратите. Акциите бяха в знак на протест заради натиска върху работата на институцията. Припомняме, че мъже и жени, облечени по нетрадиционен за българските мюсюлмани начин, буквално окупираха съда в Пазарджик.

Какво всъщност се случва в кв. „Изток“ четете тук:

През пролетта на 2005 г. млад мъж с брада излиза от сградата на окръжния съд в Пазарджик, придружен от свой приятел. Брадатият е мюсюлманският проповедник от циганския кв. „Изток“ Ахмед Муса Ахмед. Той току-що е осъден на 3 г. условно заради проповядване и разпространение на радикален ислям.

Близо 10 г. по-късно – през пролетта на 2014 г., същият мъж пак излиза от сградата на пазарджишкия съд. Този път е осъден на 1 г. ефективно пак за проповядване на радикален ислям. Мъжът е един от подсъдимите в нашумялото дело срещу имами. Пред съдебната зала обаче го чакат над 500 негови сподвижници с бради, които крещят „Аллах е велик”.

Разликата е показателна и видима за всички жители на Пазарджик, които следят постепенната, но прогресивна ислямизация на циганското население в града. За кратки срокове то приема ислямската религия. Нещо повече – във всяка част на града вече могат да се видят мъже с дълги бради без мустаци и жени, плътно забулени с бурки.

Това не може да се види в селищата, където от векове се изповядва мюсюлманската вяра. Съществува тезата, че на забулените и брадатите им се плаща от арабски фондации, за да приемат новата религия. Самите цигани категорично отричат и се обиждат на подобни твърдения.

Тези крайности са благоприятна почва за провокации и създаване на напрежение.

Неслучайно дори циганите, които не изповядват ислям в Пазарджик, наричат „талибани” своите събратя мюсюлмани.

Покрай делото за проповядване на радикален ислям, продължило 1 г. и половина, лъсна и фактът, за който всички се досещаха, но не обръщаха внимание. А той е, че за по-малко от 10 г. почти половината от 30-хилядното циганско население в Пазарджик вече изповядва ислям.

В това няма нищо лошо, ако не се вземат предвид сигналите, че в квартала не се проповядва традиционен ислям, а се налагат крайни радикални течения. Само преди седмица един клип, сниман през 2009 г. в двора на джамията „Абу Бекир” в циганския квартал, стана повод за скандал. Малко дете с дървен меч имитира рязане на главата на свой връстник.

Всъщност децата репетират библейската притча за празника Курбан Байрам – идентична за християнството и исляма, в която Бог иска от Авраам/Ибрахим да жертва сина си, за да докаже вярата си.

Въпреки това беше направен паралел, че в циганския квартал мюсюлманите възпитават децата си по примера на т.нар. „Ислямска държава” за обезглавяване на противниците. Паралелът, освен че беше неуместен, бе и опасен – възбуди духовете сред мюсюлманската общност в града и предизвика отзвук в страната.

Това даде повод да се заговори отново какво се случва в джамията „Абу Бекир”, която определено е притегателен център за мюсюлманите от кв. „Изток”.

Невероятно прозвуча и изявлението на главния мюфтия Мустафа Хаджи, че джамията е частна и Главното мюфтийство няма механизми за контрол върху нея. Проверка на „24 часа” установи, че това не е така. По време на делото срещу имамите от ръководството на мюсюлманското вероизповедание декларираха, че в „Абу Бекир” се проповядва традиционен ислям и джамията е контролирана и проверявана от Мюфтийството.

По документи обаче тя наистина е частна. Построена е върху парцел, собственост на местния жител Янко Мишев. Теренът му е продаден от община Пазарджик през 2001 г. с благословията на тогавашния кмет Иван Колчаков.

През 2002 г. на Мишев е издадено и разрешение за строеж на молитвен дом. Според експерти обаче то е противозаконно – не може да се издава подобно разрешение на частно лице. Така или иначе това е сторено.

През 2008 г. в община Пазарджик са подадени документи за регистрация на мюсюлманско настоятелство. Заявлението е от 23 април и е от районния мюфтия на Пловдив Осман Халми (тогава област Пазарджик се числи към пловдивското мюфтийство – б.а.). В документите е приложено и пълномощно на Халми, издадено му от главния мюфтия Мустафа Хаджи.

В искането си Осман Халми заявява регистрирането на мюсюлманско настоятелство на ул. „Петко Д. Петков” в Пазарджик, където всъщност се намира джамията „Абу Бекир”, която към онзи момент вече е построена, но не е узаконена. За председател на настоятелството е избран Янко Мишев, собственик на джамията, а за секретар – Бранимир Змийчаров. Приложен е и учредителен протокол за настоятелството и имената на останалите членове.

Така ръководството на джамията в лицето на настоятелството  е под егидата на мюсюлманското вероизповедание у нас. Акт 16 на „Абу Бекир” е издаден през 2011 г. на името на Янко Мишев. Това става, след като от електроразпределителното дружество спират тока на молитвения дом заради липса на разрешителното за ползване и в квартала избухва недоволство сред мюсюлманите.

Преди дни служители на ДАНС са изискали от община Пазарджик всички строителни книжа и разрешителни за изграждане и ползване на джамията „Абу Бекир”, научи „24 часа”. Това е станало, след като от окръжната прокуратура започват проверка на клипа, сниман в двора на джамията.

„Мюфтийството в Пазарджик осъществява методическото ръководство и контрол над джамията „Абу Бекир”, заяви пред „24 часа” районният мюфтия Абдулах Салих, като опроверга шефа си Мустафа Хаджи.

В града истински духовен водач и лидер на циганите-мюсюлмани е Ахмед Муса Ахмед. Той е завършил училището за имами в Сърница и по думите му има разрешение от Главното мюфтийство да проповядва на територията на цялата страна, без да е служител на вероизповеданието. Общественото внимание се насочи към него, след като станаха известни проповедите му и изявления по време на делото срещу имамите. В него той е единственият с ефективна присъда.

Според свидетели Ахмед проповядвал да се режат главите на неверниците и че трябва да се създаде шериатска държава. Той категорично отрича това да е вярно. Съществуват обаче снимки, разпространени във фейсбук, където Ахмед Муса Ахмед се е снимал сред сподвижници – той е облечен в сива роба на имам, а другите – с фланелки със знака на „Ислямска държава”.

Пред „24 часа” майката на Ахмед твърди, че снимките са от сватба, на която мъжете с бели фланелки са сервитьори и са ги облекли, за да се различават от останалите гости. Обяснява, че щампата на фланелките гласи „Аллах е един”.

Жената и дъщерята на Ахмед ходят с бурки. Одеждите се продават единствено в неговия магазин в квартала. Дъщерята е напуснала училище, за да се посвети на изучаването на Корана вкъщи, признава Ахмед. Той се жалва, че в училищата не пускат забулени и забрадени деца да посещават занятията. А че примерът е заразителен, се вижда нерядко – дори малки деца ходят плътно забулени из циганските махали на Пазарджик.

Учители от СОУ „Д. Гачев” в кв. „Изток” разказаха, че често техни ученици от цигански произход, изповядващи ислям, слушат в часовете със слушалки ислямски проповеди вместо преподаваното от тях. Даже отказвали да говорят на български – твърдели, че не разбират.

Според общността в града друг обезпокоителен факт е, че изповядващите ислям цигани се капсулират. Те отказват да общуват с друговерци. Изключително ревниво пазят какво се случва сред тях. Много често спират децата си от училище, защото не ги пускат забулени в класните стаи.

През лятото на миналата година няколко източника съобщиха пред „24 часа”, че емисари на „Ал Кайда” са гостували на Ахмед Муса Ахмед, за да проверят възможностите за набиране на бойци, които да се сражават на страната на ислямистите в Сирия.  Ахмед не отрече – каза, че при него пристигат всякакви гости и си отиват. Това обаче нищо не значело. От ДАНС нито потвърдиха, нито отрекоха за случилото се.

Проверка тези дни потвърди, че дори децата в кв. „Изток” знаят какво е „Ислямска държава”. На въпрос: „Харесва ли ви това, което правят тези хора”, циганчетата се разбягват.

„Откакто приехме исляма, станахме други хора. Момчетата не пият, не крадат, не се бият. В махалата спряха кражбите, убийствата, наркотиците. Няма сводници, които да правят момичетата проститутки. Какво лошо има, че се молим, че ходим с бради и забулени. Това го изисква религията ни”, обяснява разпалено Гинче Моллова.

Това потвърждават и дългогодишни полицейски служители от участъка в кв. „Изток”. Много от криминално проявените в квартала са спрели с противозаконните си действия, след като са приели исляма.

Последни Новини

Консерваторите и патриотите трябва да триумфират на тези избори и да върнат ерата на суверенитета

Господстващият в Европа ултралиберализъм повтаря методите на тоталитарния комунизъм и подменя истината с лъжа, като обявява войната за мир - това заяви...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir