Начало Новини НЖО: Помощ само за отговорното майчинство

НЖО: Помощ само за отговорното майчинство

Нужна е равносметка – трябва ли трайно неработещи родители, превърнали раждането на деца в професия, които не се грижат за тяхното възпитание, обучение и отглеждане, да получават социални помощи. Време е да помислим за друг тип социални услуги – ваучери за енергийни помощи, храна, дрехи, учебници, лекарства и др.

Това се посочва в позиция на Националната женска организация на ВМРО. Председателят ѝ и народен представител от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова е категорична, че върху парите, които отпуска държавата, трябва да се упражнява строг контрол и да са предназначени единствено за образовани, работещи и отговорни родители.

Повод за коментара е решението на Министерството на труда и социалната политика да въведе ваучери за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора. С тях наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя, така и от държавата.

От години в редица страни от Европейския съюз  – Холандия, Франция, Белгия и др., успешно функционира подобна система – държавите продават ваучери за подпомагане на работещите със стоки и услуги. Целта е стимулиране на почасова заетост на безработни и подпомагане включването им на трудовия пазар, обяснява д-р Петрова.

Подобни ваучери в България се въведоха през 2003 г. за храна на работещи и служещи, което е нормативно уредено. От дни се коментира идеята майки, отглеждащи деца до 3 години, да получават ваучери за детегледачки. След като за поредна година в София около 3000 деца останаха извън детските заведения, разумно е да се помисли за форма на помощ и подкрепа на младите семейства. Неизменна част от подобна система е и да се изработят механизми за контрол на изразходваните средства.

НЖО на ВМРО предлага майките да бъдат подпомагани за съвместяване на професионалните и семейни отговорности и ангажименти. Получаването на ваучери е добър вариант, но според нас е нужно социалното министерство детайлно да анализира работата с тях и да се прецизира прилагането на ваучерната система, обобщава д-р Петрова.

Припомняме, че Женската организация нееднократно е настоявала за изготвяне и изпълнение на цялостна държавна семейна политика, която да гарантира на отговорните българи, че ще бъдат подкрепени в отглеждането на деца си.

С влизането в Народното събрание Патриотичният фронт пък внесе проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Целта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден български данъкоплатец, отглеждащ непълнолетни деца.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Съветниците от ВМРО в Русе с призив заседанията на Съвета да не се влияят от предстоящите парламентарни избори

В рамките на по-малко от един месец ни предстоят три сесии. Едната от тях е може би най-важната в рамките на календарната...

Красимир Каракачанов: ВМРО не си сменя политиката, Македония няма да влезе в ЕС, ако не се коригира

Не се срамувам от нищо, което съм направил като политик, категоричен е лидерът на ВМРО Най-глупавото е политиците да...

Юлиан Ангелов: Управлението не е самоцел за ВМРО, въпросът е да работим за хората

За нас от ВМРО никога не е било самоцел да участваме на всяка цена в управлението. За нас е важно да има...

Искрен Веселинов: Явяваме се в кампанията със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти

Ние сме решени да се раздадем в тази кампания. Явяваме се със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти пред хората. Ще докажем,...

Александър Сиди: Дебатът за съдебната реформа не трябва да става на улицата

Дебатът за съдебната реформа няма да се реши чрез площадното правосъдие Причина за протестите са и тежките обвинения в...

Сиди: Вярвам, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта

Надявам се, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта, коментира Сиди ВМРО...

Карлос Контрера предлага приоритетно да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 работещите в градския транспорт

Общинският съветник от ВМРО и председател на комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера отправи предложение до министъра на здравеопазването да...

Коментари