Начало Новини НЖО: Помощ само за отговорното майчинство

НЖО: Помощ само за отговорното майчинство

Нужна е равносметка – трябва ли трайно неработещи родители, превърнали раждането на деца в професия, които не се грижат за тяхното възпитание, обучение и отглеждане, да получават социални помощи. Време е да помислим за друг тип социални услуги – ваучери за енергийни помощи, храна, дрехи, учебници, лекарства и др.

Това се посочва в позиция на Националната женска организация на ВМРО. Председателят ѝ и народен представител от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова е категорична, че върху парите, които отпуска държавата, трябва да се упражнява строг контрол и да са предназначени единствено за образовани, работещи и отговорни родители.

Повод за коментара е решението на Министерството на труда и социалната политика да въведе ваучери за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора. С тях наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя, така и от държавата.

От години в редица страни от Европейския съюз  – Холандия, Франция, Белгия и др., успешно функционира подобна система – държавите продават ваучери за подпомагане на работещите със стоки и услуги. Целта е стимулиране на почасова заетост на безработни и подпомагане включването им на трудовия пазар, обяснява д-р Петрова.

Подобни ваучери в България се въведоха през 2003 г. за храна на работещи и служещи, което е нормативно уредено. От дни се коментира идеята майки, отглеждащи деца до 3 години, да получават ваучери за детегледачки. След като за поредна година в София около 3000 деца останаха извън детските заведения, разумно е да се помисли за форма на помощ и подкрепа на младите семейства. Неизменна част от подобна система е и да се изработят механизми за контрол на изразходваните средства.

НЖО на ВМРО предлага майките да бъдат подпомагани за съвместяване на професионалните и семейни отговорности и ангажименти. Получаването на ваучери е добър вариант, но според нас е нужно социалното министерство детайлно да анализира работата с тях и да се прецизира прилагането на ваучерната система, обобщава д-р Петрова.

Припомняме, че Женската организация нееднократно е настоявала за изготвяне и изпълнение на цялостна държавна семейна политика, която да гарантира на отговорните българи, че ще бъдат подкрепени в отглеждането на деца си.

С влизането в Народното събрание Патриотичният фронт пък внесе проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Целта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден български данъкоплатец, отглеждащ непълнолетни деца.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари