Начало Темите на ВМРО „Дневен Труд” и „24 часа”: ВМРО иска оставката на премиера и съставяне...

„Дневен Труд” и „24 часа”: ВМРО иска оставката на премиера и съставяне на експертен кабинет

Обзор на медийните публикации от последните часове по повод позицията на ВМРО от 26 януари за оставка на Бойко Борисов

Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие. Това се казва в становище на ВМРО, изпратено до медиите.

Единствената конструктивна възможност в тази ситуация, според партията, е Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа. Това трябва да е кабинет, който ще представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм, категорични са от ВМРО.

„Това трябва да е кабинет, в който управляващите да ползват експерти, а не неуспели политически фигури, които сегашното правителство създаде в изобилие. Приоритетните въпроси на новия кабинет трябва да бъдат насърчаването на българския бизнес, здравеопазването и катастрофалните демографски проблеми“, смятат от ВМРО.

„Ако записите са верни, България очевидно се връща във времената на феодалното общество. Общество, в което близостта с владетеля е решаваща и се отплаща. С атаките един към друг в последните дни, българските политици на практика се самоубиват групово. И това ще бъде добре, ако по този начин се постави край на един прояден от корупция политически „елит“, дошъл на власт с обещания за „нов морал“, се казва в съобщението.

„Все по-осезаемо се усеща, че България се нуждае от алтернатива. Единственият път сега е патриотична платформа, зад която да се обединят граждани и за пръв път принципите да бъдат поставени над коалиционните усилия. Именно за това работи ВМРО днес. Ние, българските патриоти, можем да дадем на българското общество реалната алтернатива“, завършва опозиционната партия.

Пълен текст

Единствената конструктивна възможност в тази ситуация, според ВМРО, е Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа. Това трябва да е кабинет, който ще представи ясна програма, отговорности и срокове, а не досегашната хаотична дейност и евтин популизъм, категорични са от ВМРО.

Пълен текст

От ВМРО настояха за оставка на правителството и нов експертен кабинет. „Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие“, се посочва в съобщение, разпространено до медиите.

Пълен текст

„Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие“. Това се казва в позиция на ВМРО, предаде КРОСС.

Пълен текст

ВМРО отново предложи  Борисов да подаде оставка, а с полагащия им се по конституция мандат управляващите да съставят експертен кабинет с по-широка парламентарна подкрепа.
Това трябва да е кабинет, в който управляващите да ползват експерти, а не неуспели политически фигури, които сегашното правителство създаде в изобилие, смятат войводите. Приоритетните въпроси на новия кабинет трябва да бъдат насърчаването на българския бизнес, здравеопазването и катастрофалните демографски проблеми, смятат от ВМРО.

Пълен текст

Ако разпространените днес записи са верни, министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да подаде оставката си, но не бива да се позволи отново да излязат напред силите на бившата тройна коалиция, Първанов или други форми на политическото задкулисие, се казва в становище на ВМРО, изпратено до БГНЕС.

Пълен текст

Ако записите са верни, България очевидно се връща във времената на феодалното общество. Общество, в което близостта с владетеля е решаваща и се отплаща. С атаките един към друг в последните дни, българските политици на практика се самоубиват групово.

Пълен текст

Все по-осезаемо се усеща, че България се нуждае от алтернатива. Единственият път сега е патриотична платформа, зад която да се обединят граждани и за пръв път принципите да бъдат поставени над коалиционните усилия. Именно за това работи ВМРО днес. Ние, българските патриоти, можем да дадем на българското общество реалната алтернатива”, се посочва още в позицията на ВМРО.

Пълен текст

Пълен текст

Г-н Каракачанов, готви ли се ВМРО за предстоящите избори?

Подготовката за избори тече повече от половин година. Най-вече с това, че местните структури вече имат инициативата да номинират своите кандидати за общински съветници, за кметове, да участват в разговори с други формати, които са в дясноцентристкото пространство с оглед да се търси консолидация на местния вот. Защото виждаме, че от една страна имаме сега действащите кметове, които също не стоят със скръстени ръце. От друга страна имаме големите амбиции на ГЕРБ да овладее всички общини в страната.

Да очакваме ли, че преди предстоящите местни избори ще има повече коалиции на ВМРО и по-малко самостоятелно явяване на партията?

При нас практиката е такава, че това е приоритет на местната ни структура. Настояване, решение на нашия най-висш орган – националният ни съвет, е, че коалиции с ДПС и БСП не се правят. И оттук-нататък с всички формации в дясно центристкото пространство е възможно да се водят разговори. Ако за това има желание от всички страни. Има вече някои градове, областни центрове – Русе, например, където тези разговори са приключи и ВМРО и Синята коалиция имат споразумение за обща кандидатура. В други градове като Пловдив и Варна такива разговори се водят в момента.

Какъв е шансът за коалиции ВМРО-ГЕРБ за местните избори?

Нищожен, доколкото ГЕРБ водят политика, в която не желаят партньорство. Те партньорството го разбират като слугинаж. А и те заявиха, че ще се явяват самостоятелно и на местни, и на президентски избори.

Категорично ли приключихте със Славчо Атанасов в Пловдив?

Проблемът е приключен преди повече от една година. Свалихме политическото доверие от кмета на Пловдив с цялата му групичка и ги изключихме от ВМРО, тъй като безпринципно работят за ВМРО.

Ще имате ли своя кандидатура там?

Мисля, че и това е един от вариантите. Но съществува и вариантът да се търси обща кандидатура между всички дясноцентристки политически формации там.

По този начин – с дясноцентристки политически формации, ли ще действате и за президентските избори?

Тук, за съжаление, нямаме разговори с тях. Доколкото те също помежду си не могат да си изяснят принципи, критерии, кандидатури. Подобни разговори не сме водили, тъй като самите те не са наясно с това каква ще бъде тяхната кандидатура. Но ние смятаме, че подобен вариант е възможен, доколкото не ни бъде сервиран в 12 без 5. Истината е, че ако не се седне открито да се говори по възможността за една бъдеща обща кандидатура, ако нещо бъде поставено в последния момент, вероятността за обща кандидатура не е много голяма. Но ако се водят разговори отсега, ако се подберат критерии, които всички ние можем да изработим и ако се направят едни вътрешни избори, това би могло да доведе до една обща кандидатура.

Възможно ли е да подкрепите проекта АБВ?

Това е проект на президента Първанов, който цели неговото оставане в политиката. Това е личен, а не политически проект. Защото, когато си държавен глава и имаш достатъчно механизми 10 години да влияеш върху политическия живот и върху обществото, и не го правиш – да обясняваш, че 10 години от най-високия пост в държавата не си го направил, а ще го направиш, след като вече не си президент, звучи несериозно. Което показват и социологическите проучвания – 1-2 процента подкрепа. Проектът не предлага нищо ново и съществено. Като краен проект ще се опита да бъде някаква политическа патерица на БСП. Нещо, което няма как да ни вълнува и интересува.

Доколко е вероятно да имате самостоятелна кандидатура за президент, вие да се кандидатирате за президент?

Самостоятелна кандидатура е много възможно да имаме. Аз да се кандидатирам – такъв вариант не сме обсъждали към момента.

Доколко, според вас, скандалите напоследък ще се отразят на представянето на ГЕРБ на местните избори?

Аз мисля, че не само скандалите ще се отразят негативно. Но и самата политика на ГЕРБ вече година и половина, в които ГЕРБ не изпълни нито едно от своите предизборни обещания. В икономиката ГЕРБ се опитва със силови методи да “изстиска” бизнеса и да му прибере парите, за да напълни бюджета. Така че не само СРС-тата ще доведат до срив. СРС-тата просто илюстрират факта, че ГЕРБ не са с нищо по-различни от хората и партиите, които управляваха предишните години. Така че ГЕРБ ги чакат големи разочарования на местните избори. Въпреки че те може би си правят сметката, че с административното влияние, което имат, могат да налагат или силово да печелят изборите. Нещо, което обикновено не се получава.

Има ли контакти с вас за формиране на извънпарламентарна алтернатива на управлението?

Алтернативата не би трябвало да я наричаме парламентарна или извънпарламентарна. Разбира се, че такива разговори сме водили с партии от парламента и с партии извън парламента. Действително, ако се говори за алтернатива, тя трябва да стъпи върху няколко основни неща, като една програма за решаване на фундаменталните проблеми, които стоят пред обществото. А не толкова разделена като алтернатива на ляво и на дясно. Разбира се, нашето мнение е, че единствено десните политически формации могат в тази криза да свършат по-полезна работа, отколкото левите, които ги видяхме само преди година и половина. Така че подобни разговори сме водили. Към момента действително всичко е в процес на едно обмисляне и разговори само.

Ще бъдете ли по-конкретен?

Не бих желал да конкретизирам неща, които са в процес на уточняване и на разговори. Да слагаш тигана, преди да си хванал рибата, е малко несериозно.

Смятате ли, че се създава обстановка за предсрочни парламентарни избори?

При тази криза и този скандал със СРС-тата е логично, и в цяла Западна Европа, правителствата подават оставка и се правят нови избори. Но истината е, че към момента едни нови избори не биха решили проблемите на обществото. Защо? Защото хората нямат доверие на партиите от бившата тройна коалиция. Те биха получили малко повече от това, което взеха сега. ГЕРБ биха получили по-малко от това, което имат. Партии като РЗС, “Атака” няма да влязат в парламента. Синята коалиция може би ще получи малко повече от това, което има. И ситуацията в един бъдещ парламент ще бъде отново патова, няма да предлага реална алтернатива. Така че към момента се очертава една сериозна криза. Това създава усещането, че правителство и парламент не са в състояние да си вършат работата и трябва да си ходят.

Има обстановка за предсрочни избори, така ли?

Обстановка има, но реалната алтернатива все още я няма. Мисля и че ГЕРБ вече не са алтернатива и модел, по който България може да се развива.

Пълен текст

„Дневен Труд”: ВМРО иска оставката на премиера и съставяне на експертен кабинет

26 януари 2011

„24 часа”: ВМРО поиска оставката на Борисов

26 януари 2011

„Дневник”: Реакциите по новите записи на Танов

26 януари 2011

Актуално.ком: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка

26 януари 2011

BNews: ВМРО иска оставката на Бойко и експертен кабинет

26 януари 2011

Вести.бг: ВМРО иска оставката на премиера

26 януари 2011

„Класа”: ВМРО иска оставката на премиера

26 януари 2011

Агенция „Фокус“: ВМРО настоява за оставка на кабинета и съставяне на експертен кабинет

26 януари 2011

Агенция „КРОСС”: ВМРО: Ако записите са верни, Борисов да подаде оставка

26 януари 2011

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Всекиден.ком: Обща дясна президентска кандидатура ще има, ако отсега преговаряме открито и ясно

26 януари 2011

Последни Новини

Контрера: Над 400 хил. лв. от джоба на българите ще отидат за „София прайд“, пък и ще блокират цяла София. До кога?

Вече се гаврят и с паметта на покойните, като го правят на Черешова задушница! Под „мъдрото“ управление на Васил...

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50 години, които не са ходили в казармата, включително министри, депутати и кметове

Ние от ВМРО винаги сме подкрепяли национално отговорната позиция, че българските мъже трябва да преминат през начална военна подготовка. Това казва в...

Прогнозата на Каракачанов след изборите: ДПС повече няма да стои в сянка

Как се стигна до настоящите изборни резултати? Гост по темата в „Челюсти“ по NOVA NEWS бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Контрера: Кабинет за наркомании притеснява столичани в центъра на София

Живущи в район „Сердика“ алармираха за сериозни проблеми със сигурността в района заради дейността на център за наркомании - частна фондация, създала...

Каракачанов: Ако искаме България да съществува като суверенна държава, ние трябва да вървим по пътя на националното единство

Благодаря на всички, които подкрепиха ВМРО – Българско национално движение на изборите 2в1 – за национален и Европейски парламент. Резултатите са такива,...

Контрера: Машинното гласуване е провал! Опорочено е!

„Голям рев за машините от ПП-ДБ. То не бяха вопли, писъци, късане на розово-лилави ризи! Тотален провал с пустите им машини -...

Красимир Каракачанов: Гласувах за младите хора – да я има България!

Гласувах за суверенитета на България, да не ни управляват от посолствата, да има разумни политици, за които българският национален интерес стои над...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir