Начало Темите на ВМРО Протест на ВМРО срещу новите цени на тока и водата „Мъжки срещу...

Протест на ВМРО срещу новите цени на тока и водата „Мъжки срещу монополите“ (ОБЗОР)

Повече от 300 души се събраха на 8 март 2012 г. пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София в предупредителен протест. Техните искания бяха за мораториум върху цените на комуналните услуги, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода“. Протестът беше организиран от ВМРО, заедно с граждански организации и бе под надслов „Мъжки срещу монополите“.

ВМРО внесе писмо до ДКЕВР с мотиви защо цената на тока не трябва да се повишава въобще.

Протестите ще продължат и в други градове на страната и ще свършат с митинг в София.

Обзор на медийните публикации за протеста на ВМРО на 8 март 2012 г. може да прочетете тук:

Нова телевизия: Вълна от протести в страната

Протест и срещу новите цени на тока и водата се проведе пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Повод за недоволството е предстоящото поскъпване на тока, което според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев няма да надхвърли 10%. Протестиращите се обявиха и  против увеличението на цената на водата в някои градове.

Канал3: Протест срещу цените на тока „Мъжки срещу монополите“

С днешният протест ВМРО „загря” за големия национален протест срещу повишението в цените на ток, парно, вода, синя зона с предупредителна демонстрация. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов категорично заяви, че не приема аргументите на управляващите за исканите повишения.

ТВ7: Протест срещу цените на ток, парно и вода

Организаторите на протеста настояха за мораториум върху цените на тока, водата и парното. Противно на плановете за допълнително раздържавяване на енергийния сектор, протестиращите поискаха операторите на енергийни и комунални услуги да бъдат публични български компании.

ТВ7: Предупредителен протест

Предупредителен протест срещу вдигането на цената на тока се провежда в София. Поводът за недоволството е новото увеличение на цената на тока, което трите електроразпределителни дружества в страната поискаха.

ТВ „СКАТ“: Протест срещу увеличаването цените на тока

В София се състоя протест пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране срещу планираното увеличение на цените на тока. Според организаторите, ако бъде допуснато исканото увеличение, ще последват още много протести.

БНР: Граждани протестират пред ДКЕВР

Партия ВМРО и граждански организации организират предупредителен протест пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Поводът е поисканото преди дни от електроразпределителните дружества ново увеличение на цената на тока.

Около 200 симпатизанти на ВМРО са пред сградата на партията. Поскъпване на тока със сигурност ще има, обеща Ангел Семерджиев преди няколко дни. Юлиян Ангелов, организационен секретар на ВМРО коментира пред „Хоризонт“:

Според нас нямат основание за поскъпване на тока поради факта, че всички ние виждаме, че инвестициите на тези дружества на са толкова големи през годините, в които те са приватизирани, и смятаме, че в самите приватизационни договори са заложени всички тези инвестиции и не е нужно да има увеличаване на цената на тока, за да бъдат компенсирани нуждите от инвестиции. Това е неморално. Хората искат да покажат, че трябва да спре времето на монополите в България.

БНР: Каракачанов: Контролните органи в България са съучастници на монополистите

ДКЕВР обслужва интересите на монополите, а не интересите на гражданите, заяви в предаването „Нещо повече“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Поводът за днешния протест беше поредният опит да ни разиграват един цирк и отново да вдигнат цената на тока без затова да има аргументи и необходимост. И ДКЕВР, и самите монополисти от ЕРП-тата излизат с несериозни аргументи. Органите, които държавата е определила да защитават обществения интерес, не си вършат работата. На практика контролните органи в България са съучастници на монополистите. Дали става въпрос за цената на тока, на парното, на водата, на горивата, дали става въпрос за диктата на мобилните оператори и каквото се сетите, контролните органи не работят. Тези контролни органи могат да бъдат истински контролни, ако те са под контрола на самите потребители. В тях трябва да присъстват представители на гражданското общество и дори на медиите, а не чиновници, които се избират по партийна линия и по партийна квота, коментира Каракачанов.

„Дневен Труд“: Ще ви посиним зоната!

Под мотото „Мъжки срещу монополите“ от ВМРО протестираха срещу високите цени на тока, газа и водата пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и поискаха да бъде наложена забрана за тяхното поскъпване. Според партията потребителите нямат никакви права и доставчиците правят с тях каквото си поискат с разрешението на държавата.

„Новинар“: ВМРО застават „мъжки срещу монополите”

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов  коментира, че поскъпването на електроенергията е необосновано.

„На 8 март можем да се държим и мъжки срещу монополите. 50 процента от електроенергията в България се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. Цената на ядреното гориво е фиксирана и там инфлацията няма никакво значение. Другите 30 на сто от това са топлоцентралите. Въглищата, с които се работи са предимно български. Миналата година цените на тези въглища поевтиняха, а за сметка на това те искат увеличаване цената на тока. И третият аргумент, с който излизат, е, че ЕРП-тата трябва да направят инвестиции в електропреносната мрежа, истината е обаче, че през 2010 г. след протестите, които ВМРО направи тогава, беше направен одит и се оказа, че всъщност дружествата заявяват едни огромни суми за ремонтно-възстановителни работи, но в същото време по-голя част от тези пари не се харчат. Голямата част, да не кажа 90 на сто от печалбата, се изнася под формата на фиктивни договори за консултантски услуги  с чужди лица и фирми, т.е. печалбата се краде“, обясни той.

Нюз.бг: С „Ще ви посиним зоната“ започнаха протестите срещу поскъпването

ВМРО „загря“ за големия национален протест срещу повишението в цените на ток, парно, вода, синя зона с предупредителна демонстрация.

Входът на комисията беше обграден от метални заграждения, на които организаторите на протеста закачиха едно табло със сметки и един електромер, като призоваха от комисията да ги платят.

Протестиращите разпънаха множество плакати: „Ангел Семерджиев не е ангел“; „Трайчо не се трае“; „Стига сте ни лъгали, България не е колония на ЧЕЗ, ЕОН и EVN; „Ще ви посиним зоната“ и други, развявайки българския трибагреник и знамена на ВМРО.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов категорично заяви, че не приема аргументите на управляващите за исканите повишения, заявявайки – „ние не сме овце, които те да подстрижат“.

По думите му, те оправдават тези свои искания с инвестициите, които правят в мрежата: „Искат да вземат и последните пари от нашите скъсани джобове, това е кражба и демагогия“, заяви Каракачанов и добави: „Това е поредният цирк, в който ни се обяснява как да се вдигнат цените на тока, а ДКЕВР от своя страна изтъква, че ще ни защити като разреши поскъпване не с 15, а с 10 %.“

„Те си мислят, че ние сме без мозък и след като миналата година ги натиснахме, тази година отново се опитват да хитруват“, коментира още лидерът на ВМРО и се закани следващия път да дойдат с яйца, камъни и дървета, за да ги подсетят, че „ние им плащаме заплатите, не за да ни хвърлят в робството на монополите, а за да защитават нашите интереси“.

От своя страна зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки подчерта, че сумите, които плащаме с тези увеличения са нашите бонуси. „Те вдигат тока с 10 %, водата – както си искат, а синята зона – както дойде. Всички тези действия са грабителски, в угода на монополите“, заяви той.

Общинският съветник за пореден път изрази несъгласието си с действията на трите енергийни монопола, които крият своите печалби и изнасят парите на българите в чужбина. Той е против исканото от ДКЕВР непрекъснато повишаване на цената на водата, заради загубите. По думите му, загубите се дължат предимно на това, че не се търсят дължимите суми от несоциализираните ни съграждани от индо-български произход.

През цялото време протестиращите скандираха“ „мафия“, „оставка“, „айдуци“, „разбойници“, „мошенници“. Според тях, българската мафия през последните 22 години е продала всичко и е превърнала българския народ в просяк.

Дарикнюз: На протест ВМРО призова за одържавяване на ЧЕЗ, Е.ОН и EVN

Според лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов българите са ощетени от редовното увеличение на цената на тока, а държавата от това, че не получава дивиденти от електроразпределителните дружества.

„Седем години тези хора са монополисти. Трите ЕРП-та си договарят цените, а ние плащаме. Качеството на услугата не е по-добро, цените се вдигат постоянно, държавата не получава стотинка дивидент, логиката е много проста – одържавяване на тези три ЕРП-та и нормален контрол в полза на хората”, заяви Каракачанов.

Медиапул: Протест пред ДКЕВР поиска мораториум върху поскъпването на тока

С лозунги и скандирания „Оставка“ и „Семерджиев на съд“ протестът поиска оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев. На импровизирано табло недоволстващите закачиха своите сметки за ток и вода и поискаха онези, които повишават цените им, да ги платят.

„Седем години тези хора са монополисти. Трите ЕРП-та си договарят цените, а ние плащаме. Качеството на услугата не е по-добро, цените се вдигат постоянно, държавата не получава стотинка дивидент, логиката е много проста – одържавяване на тези три ЕРП-та и нормален контрол в полза на хората”, заяви Каракачанов.

„Ние сме жертва на едни монополи, които държавата трябва да озаптява. Тази държавна комисия е държавен орган, който трябва да регулира процесите и да обслужва интересите на българския гражданин. Те не го правят”, допълни той.

ИНюз.бг: Протестираха „мъжки“ срещу монополите

С плакати „Семерджиев е адвокат на монополите“ и „България е колония на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН“ повече от 300 души се събраха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София.

Техният протест е предупредителен, а исканията са за мораториум върху цените на комуналните услуги, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода“.

Протестът е организиран от ВМРО, заедно с граждански организации и е под надслов „Мъжки срещу монополите“. Протестите ще продължат в други градове на страната и ще свършат с митинг в София, съобщиха от ВМРО.

Факти.бг: Протест взе монополите на прицел

Повече от 300 души се събраха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София в предупредителен протест. Техните искания бяха за мораториум върху цените на комуналните услуги, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода“. Протестът беше организиран от ВМРО, заедно с граждански организации, и бе под надслов „Мъжки срещу монополите“.

Протестите ще продължат в други градове на страната и ще свършат с митинг в София, съобщиха по-късно от партията. Лидерът й Красимир Каракачанов критикува остро действията на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, тъй като подопечната му институция продължавала да обслужва интересите на монополистите.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни защо договорите с ЕРП-тата трябва да се развалят – понеже няма основания за вдигане на цената на тока, както те искат, защитавайки поскъпването с инфлацията и разходите за ремонт и инвестиции в мрежата.

Агенция „КРОСС“: Стотици на протест срещу новите цени на тока и водата

Демонстрантите носеха още плакати с надписи „Семерджиев, бъди мъж!“, „Стига грабеж!“, „ЧЕЗ, изЧЕЗни!“, „Топлофикация лъже!“, „Водата – в обществени ръце!“, „Ток, вода, лекарства, парно, сини зони… СПЕКУЛА“, „Синя зона“=грабеж!“ и др.

ВМРО започна и поредица от обжалвания пред Върховния административен съд (ВАС) на решенията за ДКЕВР за увеличаване на цената на водата за потребители в няколко града.

Начинанието е част от кампания с името „Водоснабдяването в обществени ръце“. Тя започна в София, където заместник-председателят на ВМРО поиска разваляне на концесията на „Софийска вода“, обжалва повишението на цената пред ВАС и подготвя местен референдум за връщане на водата на София в публично управление.

Преди седмици подобни действия започна във Варна другият зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов. Джамбазки и Костадинов разкриха потресаващи данни за цели цигански квартали, които не плащат вода, а тя се калкулира в сметките на изрядните платци. Общо 76 000 лeва, например, дължат циганските семейства от 32 общински жилища в блок 23 в столичния „Люлин“.

Екон.бг: Над 300 души излязоха на протест срещу повишаването на цените на тока и водата

Мероприятието с превантивен характер беше организирано от ВМРО и други граждански организации. По думите на лидера на партията Красимир Каракачанов комисията продължава да обслужва монополни интереси. Организацията е започнала и обжалвания пред Върховния административен съд (ВАС) на решенията на ДКЕВР, целящи увеличаване на цената на водата в някои градове, съобщава БТА.

Новините.бг: Протестиращи: ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН да се одържавят!

Още в сряда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи поскъпването на електроенергията с 10 на сто от 1 юли като необосновано.

Протестиращите закачиха табло със сметки за ток и вода, които по думите им трябва да бъдат платени от тези, които вдигат цените им.

Недоволните от ценовия скок и монопола върху електроенергията изразиха своя протест, развявайки трибагреника и с призиви „Оставка!“ и „Ангел Семерджиев на съд!“.

Лев.бг: На протест ВМРО призова за одържавяване на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕVN

„Седем години тези хора са монополисти. Трите ЕРП-та си договарят цените, а ние плащаме. Качеството на услугата не е по-добро, цените се вдигат постоянно, държавата не получава стотинка дивидент, логиката е много проста – одържавяване на тези три ЕРП-та и нормален контрол в полза на хората”, заяви Каракачанов.

„Ние сме жертва на едни монополи, които държавата трябва да озъптява. Тази държавна комисия е държавен орган, който трябва да регулира процесите и да обслужва интересите на българския гражданин. Те не го правят”, каза още той.

Агенция „Пресклуб“: Стотици на протест срещу новите цени на тока и водата, искат разваляне на договори с монополистите

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов критикува остро действията на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев. По думите му комисията продължава да обслужва интересите на монополистите. Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки внесе конкретни предложения на ВМРО по отношение на цените на тока и водата. Пред протестиращите говориха също така младежкият лидер на ВМРО Александър Йолов и представители на пенсионерски организации.

Лайвнюз: 300 души излязоха „мъжки на протест срещу монополите“

Повече от 300 души се събраха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София в предупредителен протест. Техните искания бяха за мораториум върху цените на комуналните услуги, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода“. Протестът беше организиран от ВМРО, заедно с граждански организации и бе под надслов „Мъжки срещу монополите“.

Днес+: С „Ще ви посиним зоната“ започнаха протестите срещу поскъпването

ВМРО „загря“ за големия национален протест срещу повишението в цените на ток, парно, вода, синя зона с предупредителна демонстрация.

Дневник.бг: Фотогалерия: Сдружения тръгват „мъжки срещу монополите

Протест срещу очакваните нови – по-високи цени на тока и парното организираха днес пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ВМРО и граждански сдружения.

Булфото: Протест „Мъжки срещу монополите“ и новите цени на тока и водата

Това е само началото на поредица демонстрации, които ще се проведат в различни градове на страната и ще завършат отново в София с митинг, съобщават от ВМРО.

През миналата седмица трите електроразпределителни дружества поискаха повишаване на потребителската цена от 1 юли. ВМРО започна и поредица от обжалвания пред Върховния административен съд (ВАС) на решенията за ДКЕВР за увеличаване на цената на водата за потребители в няколко града, допълват от партията.

УКРИНФОРМ: В женский день по-мужски выступили протестующие болгарской столици

„Болгары вновь вынуждены протестовать. После потрясающих разоблачений того, как образуются высокие цены на лекарства в стране, мы в женский день по-мужски выступим против спекулятивного увеличения цен на коммунальные услуги и энергоносители“, – заявил лидер политической партии Внутренняя македонская революционная организация (ВМРО) Красимир Каракачанов.

9 март 2012

Последни Новини

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки...

ВМРО е онази политическа сила, която единствено и винаги е отстоявала не само българския национален интерес, но и българската духовност

А без духовност, няма да я има България! С молебен за здраве, мир и благодат на българския народ беше...

Юлиан Ангелов: ВМРО е за безплатни учебници в средното образование

ВМРО е за изцяло безплатни учебници в средното образование, заяви в „Предизборно кафене“ на Национална телевизия БГ+ главният секретар на ВМРО Юлиан...

Сиди: ВМРО предлага за първа работа на млад човек да не се дължат осигуровки 2 години

Това е част от пакета демографски мерки, които ще задържат младите хора в България Работодателят да не плаща осигуровки...

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Коментари