Начало Темите на ВМРО Зам.-председателят на ВМРО К. Костадинов: Държавата е виновна, че циганите се превръщат...

Зам.-председателят на ВМРО К. Костадинов: Държавата е виновна, че циганите се превръщат в наш враг

След 10 години може да има етнически сблъсъци.

Г-н Костадинов, темата за демографската катастрофа в страната, която повдигнахте в началото на седмицата, намери своето продължение. На конференцията „Европейските фондове и ромското население” американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че дискриминацията на ромското население в България е факт. Заради невключването на ромите в трудовия пазар у нас губим по 370 млн. евро годишно, това били данни на Световната банка. Вярвате ли на тези цифри, съществува ли дискриминация у нас?

За данните на Световната банка е много прав и впрочем те растат в ужасяваща прогресия за нас. През лятото на т.г. в доклад на Световната банка беше казано, че България и Румъния са двете държави, които търпят много загуби именно заради това, че се увеличава броят на неквалифицираните и неграмотни работници. По тази причина нашата икономика не може да бъде достатъчно конкурентоспособна, защото не създава достатъчно добри работници.

Имаше сведения за начина, по който е структурирана икономиката ни. Към момента повече от 50 % от работещите в България са условно казано бармани, сервитьори, охранители, т.е. в сектора на услугите. Едва 30 % са заети в промишлеността, а по-малко от 10 на сто – в земеделието и този резултат продължава да пада. Останалите 10 % са в туризма и 10 % – в държавното управление. От всички държавата се явява най-големият работодател в България, което е трагично, това не би трябвало да е така в една пазарна икономика. И ще става все по-лошо. Само че не мога да се съглася, че това се случва заради някаква дискриминация към циганите. Ако на работния пазар се появят трима души, които имат съответно основно, средно и висше образование, аз кого ще взема на работа, според вас? Естествено, че ще взема този, който има най-добра квалификация. За това, че някой не се е погрижил да вземе поне средно образование, не съм виновен аз. Дискриминация в училищата в България няма и никога не е имало. Това че циганите не искат да се образоват, си е техен проблем. Лошото обаче е, че пък и държавата не прави необходимото, за да ги кара да се образоват. Само че не знам дали американският посланик не би се разсърдил, ако някой тръгне да води децата насила на училище – с полиция. Угодия на този човек няма.

Нали затова беше въведена мярката родители, чиито деца не посещават училище, да не получават социални помощи.

Там нещата не се случват просто, защото една голяма част от циганчетата в България ходят в училища в населени места, където буквално от едно-две деца зависи оцеляването на училището. Ако децата са под 100, понякога изключването или отпадането на едно от тях води до закриване на паралелка, а оттам и на цялото училище. И се случва така, че учителите сами със знанието на директорите пишат присъствие на деца, които на практика не са там и не участват в учебния процес – с идеята да се запази училището, да се запазят работните места. Така че и тази заплаха не намери някакво добро приложение.

На въпросната конференция ромският активист Деян Колев, председател на фондация „Амалипе” твърди, че 1,5 % от парите по Оперативна програма „Човешки ресурси” са малко, за да има видим ефект върху това малцинство. Трябвало да се дават поне 5 %.

Какъв ромски активист е Деян Колев? Та той е българин от Попово. И всъщност няма ромски, затова искам навсякъде, където съм казал цигани, да бъде написано така, както съм го казал. И най-вече защото самият Деян Колев, който навремето завърши история във Великотърновския университет, знае, че роми няма, защото самият той се е занимавал с този въпрос. Това е все едно да наречеш всички българи шопи. Роми са една от етнографските им групи, както има копанари, ерлии, еретлии, уста миллет и т.н. Роми са тези, които живеят в Западна България, най-вече в София и оттам тръгна това нещо. Откъде накъде един човек, който не е от тази общност, говори от нейно име?! Та той е българин, по дяволите.

И къде точно трябва да бъдат давани тези пари? И как точно? Точно тази фондация „Амалипе” беше направила един проект, с който щеше да ограничава раждаемостта сред малолетните циганки. Какво се случи? Не знам даже колко пари бяха дадени, за да им прожектират филмчетата в гетата. Това е безсмислено, там пари просто не трябва да се наливат. Спрямо циганите трябва да се прилага закона, иначе нищо няма да се получи. Защото вече не говорим за някакво етническо разделение, а за социално, защото циганите вече се превръщат в отделен социален слой на българското общество. Не е въпросът в това да се дават пари, а да се накарат тези хора да спазват законите.

Затова казвам, че всички са виновни. Интеграцията е двустранен процес, той трябва да върви и отдолу, и отгоре.

Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. Ако примерно ние искаме да ги интегрираме, а те не искат, няма как да стане. Ако те искат да се интегрират, а ние им отказваме и ги сегрегираме, също няма да стане. Интеграцията няма да стане с такива измислени „ромски” фондации, а трябва да се случи с помощта на държавата и с налагане на ред сред тези хора, както имаше ред преди 89-та година за тях. Защото ето сега – ако едно дете под 14 години роди, не е ли длъжен веднага прокурорът в съответния град или село да образува дело и досъдебно производство срещу извършител на деяние, наказуемо по Наказателния кодекс. Правенето на секс с малолетни е престъпление, за което се лежи с години. Само че някой да е видял такова нещо? Напротив, женят се шумно, момичета на 11-12 години раждат в държава от Европейския съюз! Затова казвам, че законите трябва да се спазват. Ако това не се случва, няма да има интеграция.

Преди време социологът Андрей Райчев беше написал, че единственият начин да се промени мисленето в тази общност, е да се стимулира еманципацията на циганките.

И как точно ще стане това? Не съм чул тази теза от него, макар че сме разговаряли по този въпрос. Само че на въпроса как точно ще стане това, не можах да получа точен отговор. Ще ходим да им прожектираме филмчета на циганките в гетата ли?

На вашата пресконференция – на Центъра за демографска политика проф. Трендафил Митев предложи вечерни курсове за ограмотяване.

Всичко това трябва да се случи със сериозна, последователна държавна политика спрямо този слой от българското общество, в която да се използват добрите примери, които самите цигани дават. Аз съм виждал такива примери на тотално интегрирани, социализирани и включени пълноценно в българското общество цигани. Те не са го направили, защото някоя фондация е дошла да им каже, нито защото държавната политика ги е накарала, а защото сами са решили. И никой не им е пречил между другото. Например село Горни Цибър, община Вълчедръм, област Монтана – от 1600 души население българите са едва 19. Там обаче престъпност няма, училището е поддържано, 100 % посещавано от местните деца, отпаднали от учебния процес няма. Всички владеят перфектно български. Директорът е циганин. Със собствени средства преди три години той и учителите са направили паметник на Христо Ботев. Когато ги запитахме как сте успели да направите това, отговорът беше – защото искаме да сме като всички останали. И са станали като всички останали, на практика са станали българи. Ето това е интеграцията, както аз я разбирам, както ВМРО я разбира и както искаме да се случи навсякъде. Но тя е станала доброволно, насила няма как да се случи.

Т.е. ВМРО не е враг на циганите. Но пък заговорихте за акултурацията им.

Не, не сме срещу циганите. Искам все пак да уточня – те не са хомогенна общност, между тях има много сериозни разделения. Най-напред три са езиковите разделения – има български цигани, турски цигани и условно казано същински цигани, които говорят цигански език – основно в Западна България. Има и малко румънски цигани, които се делят на бургуджии и копанари, живеят в Североизточна България, отделно има сръбски цигани – в Северозападна България. Миллетът, т.е. турските цигани, които живеят основно в Южна България например са отказали да са цигани, те се смятат за турци. Голяма част от живеещите в „Столипиново” се самоопределят като турци, така е и във варненския квартал „Максуда”. Казвам всичко това, защото смятам, че към тях не трябва да се подхожда еднакво. Но понеже не ги познаваме, а държавата е вдигнала ръце, е оставила на някакви самозвани организации да точат пари и да твърдят, че са им малко и искат още да смучат, се получава така. Трендафил Митев каза нещо много ценно – държавата е виновна, нашата политическа класа за това, че тези хора на нас ни се превръщат във враг. И наистина, ако продължаваме така, ние ще се хванем гуша за гуша. След 10 години ще се бием с тях, ще има етнически сблъсъци. Който не го вижда това нещо, просто е глупак. Но ще си го направим зорлем, защото сме си затваряли очите и сме си повтаряли проблем няма. Напротив, има и той е много сериозен.

Поискахте специална институция, че дори и министър, който да се занимава с етническите и демографските проблеми.

Точно така. Настоящият кабинет е длъжен да обсъди този въпрос и да създаде такава институция, а най-добре би било да има министър. Фундаментално важно за нас, българите, е да има министър, който да отговаря за демографските въпроси на българския народ. Циганите нямат демографски проблем, а интеграционен и там трябва да се действа по друг начин. В България има една-единствена институция – Консултативен съвет по етнически и демографски въпроси. Само че той се занимава единствено с етническите и демографски въпроси на малцинствените групи. Няма обаче такавва институция, която да се занимава с демографските въпроси на българския народ, а нуждата е вопиюща. Разберете, ако не вземем мерки, умираме като народ, изчезваме като нация и накрая като държава.

Неслучайно говорим за трета национална катастрофа на България. Първите две идват след огромни войни – след Балканската и след Първата световна война. Въпреки това страната ни се изправя и тръгва напред. А сега? Аз поне не си спомням да сме изгубили някаква война и въпреки това виждаме как за 20 години българският народ изгуби 2 млн. души. Това е безпрецедентно унищожение на един народ. В световната история това никога не се е случвало.

Но това, че българската нация изчезва, не се дължи само на циганския прираст.

Не, напротив, това е наш собствен, български проблем и циганският е част от него. В геополитиката няма вакуум – ако на тази територия не живее никой или се обезлюдява, просто някой друг ще дойде да я насели. И това вече се случва. Та вижте какво става в селата – там е трудно да видиш бели хора. Няма бели хора по селата. Наскоро водих журналисти в Северна Добруджа, правихме репортаж за 70 години от Крайовската спогодба. През 1940 г. Северна Добруджа е обезбългарена – 77 хил. българи идват в родината си, там остават да живеят само около 10 хил. българи. И в днешна Румъния следите от българското присъствие бяха старата българска църква, огромно българско гробище, старите български къщи, старото българско училище, старото българско читалище, румънците не са ги пипнали. Стоят си надписи, паметни плочи, навсякъде пише на български. Само че има една малка подробност – няма българи. Румънците не могат да разчетат надписите.

Същото нещо се случва в България. Има огромни, огромни територии в страната, в които споменът за българското присъствие е свързан само с тези пет основни реферни точки – гробище, църква, училище, читалище и къщи. В къщите вече не живеят българи, църквите са затворени, гробищата запустели, а училищата и читалищата, доколкото ги има, учат деца, които преди да влязат, не знаят български. Бях в село Голеш, община Кайнарджа, с 1900 души население, от тях 6-7 българи. Повече от 800 от тези хора бяха деца, под 18-годишна възраст. И не бяха българи. Там гледат турска телевизия, комшиите им си приказват на турски. Първата година вместо да учат „а” и „б”, учат български език, та те просто няма къде да го научат. И каква е разликата между обезбългарената Северна Добруджа, която се намира в Румъния, и община Кайнарджа? Същото се случва в Северозападна България, в Тракия. Това е огромен процент, който разяжда тялото на българския народ и българската държавност – дебългаризацията.

За акултурацията просто няма какво да говорим. Циганската култура се превръща в част от българския манталитет. Достатъчно беше да видим турнето на Слави в САЩ – хората най-много се радваха на кючеци. Или да видим как в програмата на българските барове в Северна Америка основно присъстват ориенталски танци. Това е вече нашата култура, която изнасяме навън, и нашата масова култура, която „ползваме” тук. Хората не могат да играят право хоро, но всички друсат кючеци по заведения.

Какво противодействие предлагате и много пари ли са необходими?

Не, не са нужни много пари, просто е необходима политика. В България все още има някакъв волеви, мисловен, интелектуален потенциал, който може да се справи с този проблем. Преди всичко за нас е важно образованието, оттам трябва да започнем. Много здрава образователна политика, която да прави от децата българи, това е функцията на училището. След 89-та година първо отнехме възпитателната му функция, решихме, че това е мракобесщина, в резултат на което учениците нямат никакъв респект от своите учители. Те пък не могат и копче да им кажат. А някои от тях треперят да не би случайно някой ученик да напусне, защото това ще доведе до затваряне на самото училище. А то трябва да възпитава децата не в някакви имагинерни граждански ценности, а да ги кара да се чувстват горди, че са българи. Защото и циганите, и тюркоезичните българи са част от българската нация и това е трябва да е фундаментът. Излизайки от училище, децата нямат чувство за принадлежност. Та ние не можем да накараме българчетата да обичат България, та какво остава за останалите.

За справяне с демографската катастрофа предложихте политики в три области – имиграционна, за снижаване на смъртността и за поощряване на раждаемостта.

Сегашната имиграционна политика е твърде либерална. Ние от ВМРО и от Центъра за демографска политика смятаме, че ако някой иска да живее в България, той трябва да отговаря на определени условия и да познава българската история и култура, а не просто да се раздават едни паспорти. Нека да не забравяме, че не бива да мислим само как да интегрираме хора от Далечния Изток, които търсят препитание у нас, а те ще стават все повече в евентуалното превръщане на България в по-добро място за живеене. България има два големи резервоара от емигранти – единият, повече от 1,5 млн. българи, които излязоха навън и там създадоха семейства. Ако не те, то техните деца и внуци вече няма да са българи. Трябва да направим всичко необходимо, за да накараме тези хора да се върнат и да им създадем всички условия.

Вторият, не бива да забравяме, че има традиционни български общности от старата диаспора, извън сегашната ни територия. Някои са в доста напреднала степен на асимилация – например в републиките от Централна Азия – Казахстан, Туркменистан, Узбекистан. Там живеят между 150-160 хил. българи. Те биха дошли у нас, защото в сравнение с техния, българският стандарт е по-привлекателен. Ако не ги поканим, те ще бъдат асимилирани. Имаше подобни ходове в началото на 90-те години, върнаха се няколко хиляди българи и после процесът приключи, не знам защо. Имиграционната политика все пак трябва да е на второ място, много по-лесно е да си произведем собствена работна ръка и това е свързано с политиката за поощряване на раждаемостта.

Политиката за понижаване на смъртността?

Политиката за снижаване на смъртността е свързана с достъпа даже не до качествено, а до каквото и да е здравеопазване. В момента в страната има 5000 незаети лекарски практики и те са в малките градове и села. Има общини, в които ако на някой човек му се случи нещо елементарно – например апендесит, може да умре, ако не бъде транспортиран на десетки километри до най-близкото болнично заведение. Няма лекар, който да даде елементарна консултация, да бие инжекция. Ами когато падне сняг в селата и пътищата бъдат затрупани? Връщаме хората към Средновековието и това се отнася за една голяма част от България. Коя майка ще отиде да живее някъде, където ако детето й се разболее, ще трябва да пътува 40 км до най-близкия лекар?

Приемате ли да плащанията за майчинство да са обвързани с образователния ценз на родителите?

За политиката за поощряване на раждаемостта трябва да говорим както за социалната политика. Ако аз съм богат човек, нямам нужда от социални помощи, нали? По същия начин хора, които имат по 3 или 4 деца, нямат нужда от майчински. Щом като са решили, че могат да си позволят толкова деца, значи са богати. Трябва да се поощрява минимум две деца, максимум три. Такава е европейската логика. В съседна Гърция се дават помощи до трето дете. Във века на контрацептивите се смята, че щом искаш четвърто, значи си достатъчно богат да си ги гледаш. Парите ще отидат при някой, който има нужда. Както социалните помощи не се дават на богатите. Най-вредно е това, което се случва сега – на всички на калпак.

И да, трябва да има ценз. Не е нормално държавата да поощрява възпроизводството на хора, които не са си направили труда да се научат да четат и пишат. Какво ще предадат на децата си като ценности, като модел на поведение, на какво ще ги научат тогава? Неслучайно единственото, което произвеждат циганите, са деца и престъпност на N-та степен. Тази практика трябва да се прекрати. Циганите не са демографски застрашени, застрашени сме ние, българите.

Не се ли притеснявате, че сега ще ви нападнат разни правозащитни организации?

Не, защото аз смятам, че трябва да си основем собствена правозащитна организация, която да ни защитава. Всъщност ние вече сме малцинство. И това догодина на преброяването ще се види много ясно. По данни на МВР от 2007 г. българите вече са малцинство при новородените. Общият брой на българчета е под 50 % на всички новородени. А при това с 5 на сто е паднала раждаемостта. Пък и бебета се раждат основно в големите градове, не можем да говорим за демографски бум, защото в София и Варна нямало места в детските градини. Смешно е. И няма какво да се лъжем – раждаемостта се дължи на циганите.

Говорихме само за ромите. Турците не са такъв проблем, така ли?

Не, не са. Само да се уточним – в България турци няма, има тюркоезични българи. Те споделят същите ценности като нас, обичаите им са еднакви с нашите. Разлика между битовата им култура с нашата няма. Те са част от нашия народ, не ги деля, те са българи с друг майчин език.

Тъжна работа. Още повече, че Европа се провали в досега с циганите. Франция ни ги върна, ние къде да ги пратим, ако сме недоволни?

Точно затова в момента правим усилия да се свържем с политически организации от център-дясното пространство в Румъния, Словакия и Унгария, защото циганският проблем е европейски, а в най-голяма степен касае централноевропейските държави, където циганите са вече 10 % от населението.

Защото не са се усетили през Средновековието да правят етнически чистки.

Така е по простата причина, че тези, които сега ни обвиняват, че ги дискриминираме, навремето ги горяха на клада. Защото в Австрия циганите са били обявени за вреден дивеч и са ги изтребвали, и то не през Средновековието, а по време на управлението на императрица Мария Терезия, което е 18 век – от 1740 до 1780 г. То се е ходило на лов за тях. И тези хора в момента ни дават акъл! На нас! Които сме били достатъчно толерантни да живеем с тях. Но проблемът си е наш – ние превръщаме тези хора във врагове, като ги оставяме да живеят по някакви абсолютни феодални порядки и норми. Не можем да оставим една част от българското общество да се превърне в племе, а точно това се случва и рано или късно ще има сблъсък. Ние трябва да сме инициатори за решаване на този проблем в общоевропейски мащаб, ние трябва да дадем акъл. Това е положението.

24 ноемвир 2010

Източник: „Всеки ден“

Последни Новини

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir